Ludbreški hren je korijen povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije.
Ludbreški hren je dobio europsku zaštićenu oznaku
zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u
Službenom listu Europske unije od 3. travnja 2024. godine.
Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka
izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te
zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene
oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog
podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju
autentičnog proizvoda.
Postupak zaštite naziva “Ludbreški hren” pokrenuo je “EUVITA”
Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, koji je
Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake
zemljopisnog podrijetla pod nazivom Ludbreški hren.
Ludbreški hren je korijen povrtne kulture dobivene
kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia
rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.), koja kao
autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na
području Varaždinske županije. Korijen “Ludbreškog hrena”
predstavlja podzemni dio korijena i često je razgranjen,
valjkast, zadebljao i mesnat te ima prepoznatljiv i pravilan,
blago konusni oblik okruglastog presjeka. Odlikuju ga ljutina,
oštrina i osvježavajući okus, a konzumira se kao svježi proizvod,
prvenstveno kao prilog i dodatak jelima.
Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju
“Ludbreškog hrena” ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva
tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena,
koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina
uzgoja “Ludbreškog hrena” važna je od pripreme sadnica do dorade
korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom
vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi
se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih
svojstava.
Specifikaciju proizvoda Ludbreški hren možete
pogledati ovdje.
Republika Hrvatska sada ima 48 proizvoda čiji je naziv
registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili
zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, i vode se u registru za
poljoprivredne i prehrambene proizvode.
Uz sada registrirani naziv “Ludbreški hren”,
registrirani su i nazivi proizvoda: Samoborski
bermet, Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo
ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje /
Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski
pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički
soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran,
Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška
janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski
kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski
med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški
sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič,
Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica,
Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo
ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli
/ Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina
/ Meso istrskega
goveda – boškarina, Samoborska češnjovka
/ Samoborska
češnofka, Lumblija, Goranski
medun, Dalmatinska
janjetina, Slavonska
kobasica, Komiški rogač, Novigradska
dagnja, Varaždinsko bučino ulje, Meso turopoljske
svinje i Meso crne slavonske svinje.