INVESTICIJE

U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, vrijedan je osam milijuna eura

Varaždinske Toplice bit će centar zdravstvenog turizma Republike Hrvatske, poručeno je na svečanosti.

U Varaždinskim Toplicama danas je svečano otvoren novi moderan objekt – Hotel Bernarda, čija vrijednost investicije iznosi više od osam milijuna eura. Svečanom otvorenju hotela s četiri zvjezdice prisustvovao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. On se u svom govoru osvrnuo i na otvaranje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine te je naznačio kako je nedavno Specijalnoj bolnici Minerva dodijeljeno 17 milijuna eura.

Visoki prihodi od turizma

“Uz vašu tradiciju, termalne vode, uz baštinu još od rimskog doba, Varaždinske Toplice daju poseban pečat Varaždinskoj županiji i cijelom sjeveru Hrvatske koji se sjajno razvija kao sveučilišno, kulturno i povijesno središte, s ogromnim naglaskom na gospodarstvo i turizam. Podsjetit ću da smo u zadnjih osam godina, u naša dva mandata, kada je riječ o turizmu, a govorim samo o prihodima, 2016. imali 8,1 milijardi eura prihoda od turizma, a prošla godina je završila s 14,6 milijardi eura prihoda i to je povećanje od 80 posto”, rekao je Plenković.

Dolasci i noćenja, dodao je, su u rangu od 20 milijuna dolazaka i 110 milijuna noćenja.

“Takav multiplikator u odnosu na broj stanovnika kakav ima Hrvatska, a to je puta pet, nema niti jedna druga turistička destinacija na Sredozemlju. To znači da smo u pogledu turizma koji donosi nešto više od 20 posto hrvatskoga BDP-a, itekako na dobrom putu”, ustvrdio je premijer.

Predsezona bolja nego prošle godine

Temeljem informacija ministra turizma i sporta Tončija Glavine te Hrvatske turističke zajednice, Plenković je napomenuo da je i predsezona bila sjajna, bolja nego prošle godine.

“Opće ozračje je takvo da bi i ova godina trebala biti sjajna u pogledu turizma”, najavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Važan i kontinentalni turizam

Ovrnuo se posebno i na kontinentalni turizam.

“Ono što mene posebno veseli je naša orijentacija da nastavimo što je više moguće balansirati turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske i mislim da sve više i više uspijevamo privući goste i turiste u one dijelove Hrvatske koji nisu nužno na prekrasnoj hrvatskoj obali. Zbog toga smo u okviru NPOO-a nastojali jedan veliki dio sredstava uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu”, rekao je premijer.

Hotel Bernarda je potpuno privatna investicija

Obratio se i Bernardi Cecelja, vlasnici Hotela Bernarda.

“Vaša investicija, gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna, pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnoga hotela u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca”, zaključio je Plenković.

Toplice kao uspavana ljepotica

Svečanosti je prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je rekao kako je Grad Varaždinske Toplice, kao u bajci, dugi niz godina bio uspavana ljepotica koja se budi.

“Ovih zadnjih nekoliko godina uloženo je mnogo novca, truda i ljubavi za ovaj grad, a realizirani su brojni projekti na koje su građani Varaždinskih Toplica, ali i Varaždinske županije čekali deset, dvadeset godina”, rekao je Stričak.

Ulaganja u Toplice

Dodao je da Varaždinska županija uz pomoć Vlade RH ulaže ne samo u razvoj zdravstvene infrastrukture, već i u razvoj zdravstvenog turizma jer je želja da Varaždinske Toplice budu centar zdravstvenog turizma Republike Hrvatske.

“U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju otvoren je Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine vrijedan 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna bespovratnih EU sredstava, koji predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge. Za rekonstrukciju hotela Minerva i bazena u Varaždinskim Toplicama odobreno je bespovratnih 17,1 milijun eura, a cilj ulaganja je pretvoriti Minervu u hotel s četiri zvjezdice”, podsjetio je Stričak.

Ukupno 56 milijuna eura

Istaknuo je da će, kada se sve zbroji, ukupna ulaganja u Specijalnu bolnicu iznositi oko 56 milijuna eura.

“Uz to, zahvaljujući privatnim investitorima, u ovom slučaju Bernardi Cecelji, rođenoj Topličanki koja je uvidjela koji se ogromni potencijal krije u modernom lječilištu najstarijih toplica na ovim prostorima i njenom ulaganju, Varaždinske Toplice postat će biser hrvatskog zdravstvenog turizma”, zaključio je župan Anđelko Stričak.

Hotel s četiri zvjezdice

Novootvoreni hotel ima 27 soba, a sadrži finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu, balneo kupke te unutarnji i vanjski bazen. Uz to, dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u wellness centru, a u ponudi je i pilates studio. Kako je naglasila vlasnica i direktorica tvrtke Bernarda Cecelja, velika želja za obnovom njezina grada stvorila se još 2015. godine.

“Prije gotovo deset godina shvatila sam da se vizura Varaždinskih Toplica mora promijeniti. U periodu do 2018. skupljali smo podatke, kupovale su se stare i oronule kuće, radila se studija o prihvatljivosti te se konačno 2018. godine i krenulo u realizaciju naše zamisli. Nakon mnogih problema došli smo do trenutka otvaranja hotela s četiri zvjezdice sa suvremenim sadržajem, kao što je wellness s finskom, turskom i infracrvenom saunom te slanom sobom, fizikalnim tretmanima, a sve uz upotrebu termalne vode. Osim toga, nudimo i specijalni program pilatesa po basi sistemu”, kazala je Cecelja.

Prvi u Hrvatskoj s takvom ponudom

Dodala je kako raspolaže informacijom da je Hotel Bernarda prvi hotel u Republici Hrvatskoj s takvom rekreacijskom ponudom.

“Smatram da je ovo otvorenje Hotela veliki plus, odnosno veliki zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma”, poručila je Cecelja.

Dodajmo da je prilikom realizacije ovog projekta korišten kredit od tri milijuna eura, a ostalo je pokriveno iz vlastitih sredstava.

Zadovoljna i gradonačelnica

Zadovoljstvo novim hotelom nije krila ni gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

“Čestitam našoj velikoj, uspješnoj poduzetnici Bernardi Cecelji na novootvorenom Hotelu Bernarda. Ponovo svjedočimo rezultatima njezina izuzetnog truda i energije koju ulaže u svaki segment svojega rada, a ovaj put rezultat je hotel s ponudom kakvu nema ni jedan drugi hotel u Hrvatskoj. To je zaista velika stvar za kontinentalni turizam, a pogotovo za Varaždinske Toplice, dobili smo novi turistički adut koji će u naš grad privući još više posjetitelja”, kazala je gradonačelnica Ratković.

Svečanosti otvorenja hotela prisustvovali su ministar turizma i sporta Tonči Glavina i ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan, saborski zastupnici Predrag Štromar i Goran Kaniški, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Međimurske županije Matija Posavec te brojni drugi visoki dužnosnici, dok je novi objekt blagoslovio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru. Svečanost otvorenja Hotela Bernarda svojim su nastupom uveličali tamburaši KUD-a „Toplice“ te pripadnici Husarske garde Varaždinske županije i Zrinske garde Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije