tekstilna tvrtka

Varteks ide u stečaj, u ponedjeljak sastanak s radnicima

Nadzorni odbor tvrtke Varteks u petak je, s tri glasa za i dva protiv, dao suglasnost Upravi Varteksa da se pokrene stečaj tvrtke.

Tekstilna tvrtka Varteks, koja je u blokadi već gotovo 60 dana, odlazi u stečaj, a predsjednik Uprave Karlo Koprek rekao je da će odluku o tome hoće li se otvaranje stečaja ubrzati ili će se dogoditi automatizmom donijeti radnici te je najavio sastanak u ponedjeljak, piše Index.

Nadzorni odbor Varteksa u petak je s tri glasa za i dva protiv dao suglasnost Upravi Varteksa, odnosno njezinom jedinom članu Karlu Kopreku, da se pokrene stečaj tvrtke.

Predsjednik Uprave Varteksa Koprek objasnio je za Hinu da odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja ne donosi Nadzorni odbor, nego Uprava ili FINA-a, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene taj postupak, ako tako odluči.

– Varteks je s nadolazećim ponedjeljkom već preko 60 dana u blokadi, tako da više nema ni izbora. Nakon 60 dana blokade, FINA u određenom trenutku automatski podnosi zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka – rekao je Koprek.

Kaže kako bi radnici, ako bi se čekalo da FINA provede postupak, u sljedećih mjesec-dva ostali bez primanja.

– Ja sam predložio Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram kako  je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu – izjavio je predsjednik Uprave Koprek.

Kaže i da bi nakon što bi se otvorio stečaj Varteks ponovno od tih prihoda mogao redovito plaćati najmove prostora, plin, struju, plaće, ali i sve ostale troškove.

– Iako sam dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, još ne namjeravam donijeti takvu odluku i podnijeti zahtjev, dok s radnicima ne popričam o svim aspektima te odluke i dok zajedno ne donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu – tvrdi Koprek.

Kazao je i da će se sastanak s radnicima, kojih je u Varteksu trenutno 549, održati u ponedjeljak te da Uprava Varteksa neće pokretati stečaj ako radnici ne budu s tim suglasni. A u slučaju njihove suglasnosti, zahtjev će pokrenuti tijekom idućeg tjedna.

Koprek je objasnio i kakva će biti sudbina radnika u slučaju stečaja.

– Oni radnici s kojima bi stečajni upravitelj raskinuo ugovore o radu, imali bi pravo na polovicu otpremnina koje bi osigurala Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT, čiji je osnivač Republika Hrvatska), dakle u visini tri plaće za veći dio radnika, a nakon toga na naknade s burze u visini 70 posto plaće – kazao je Koprek.

Istaknuo je da je namjera pokušati zadržati dio radnika Varteksa i nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu pa kasnije ponovno zapošljavati radnike koji bi inicijalno ostali bez posla, nakon što bi se Varteks reorganizirao.

– Zbog toga nam je želja očuvati maloprodaju kako bi stečajni upravitelj imao prihode u stečaju koji bi mogli biti temelj za nastavak poslovanja – zaključio je Koprek, navodi Index.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije