FINANCIJE

Bosilj najavio smanjenje poreza na dohodak, izračunao i što to znači za plaće

Porezna stopa iznosila je dosad 22 posto, od iduće godine bit će manja.

Grad Varaždin smanjuje stope poreza na dohodak. U javno savjetovanje poslan je prijedlog odluke kojom bi niža stopa bila smanjena s 22 na 21 posto, a viša s 32 na 31 posto.

Najavio je to danas gradonačelnik Neven Bosilj, govoreći o financijskim planovima za iduću godinu. U javno savjetovanje poslan je i prijedlog proračuna, koji raste sa 128 milijuna eura na 144,5 milijuna eura.

Koliko će rasti plaće

Smanjenje poreza na dohodak od jednog postotnog poena trebalo bi rezultirati nešto većim plaćama. Pogotovo kad se uzme u obzir da je država najavila povećanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura.

“Smanjenjem poreznih stopa plaće će rasti od 200 do 450 eura na godišnjoj razini”, iznio je Bosilj izračune.

Napomenuo je da 52 posto zaposlenih uopće nisu porezni obveznici.

“Dakle, 48 posto ljudi plaća porez iz kojeg osiguravamo sve ove nadstandarde i iz kojeg se financira cijeli grad”, iznosi gradonačelnik neobičan podatak.

Tko plaća po višoj stopi

Vrijedi podsjetiti i da se viša stopa poreza na dohodak, koja će po novome iznositi 32 posto, ne odnosi na većinu ljudi.

“Viša porezna stopa je za one koji imaju više od 60 tisuća eura godišnja primanja, prosječno 5 tisuća eura mjesečno. Takvih je vrlo malo u Varaždinu”, kaže Bosilj.

Svi nadstandardi ostaju

Novi proračun, koji iznosi 144,5 milijuna eura, predviđa zadržavanje svih potencijalnih usluga i nadstandarda, kaže gradonačelnik.

“To su besplatni produženi boravak, tisuću eura za novorođeno dijete, uskrsnice, božićnice, pomoćnici u nastavi i u vrtićima… Imat ćemo poseban paket socijalnih mjera i poseban paket kapitalnih ulaganja. Sve to predstavit ćemo javnosti u narednom razdoblju”, najavio je.

Za vrtiće 3,3 puta više!

Osvrnuo se i na izjave da prihodi jedinica lokalne samouprave jako rastu. One se često mogu čuti i iz usta premijera Andreja Plenkovića. Bosilj je na to odgovorio dvama primjerima koji pokazuju koliko rastu i troškovi.

“Izdvajanja za vatrogastvo 2021. godine iznosila su 2 milijuna eura, a iduće godine to će biti 5 milijuna eura. Dva i pol puta više! Te 2021. godine ukupna izdvajanja za dječje vrtiće bila su 3 milijuna eura. U sljedećem proračunu izdvajanja za vrtiće bit će 9,8 milijuna eura. Dakle, 3,3 puta više!”, iznio je gradonačelnik dva primjera porasta troškova za gradsku blagajnu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije