presuda trgovačkog suda

Grad Ludbreg pobijedio u sporu s Općinom Koprivnički Ivanec – ne mora platiti skoro 40000 eura

Umjesto traženih 40000 eura, Općina Koprivnički Ivanec mora platiti više od 6000 eura troškova parničkog postupka.

Trgovački sud u Varaždinu donio je 15. listopada 2024. godine presudu u predmetu između Općine Koprivnički Ivanec i Grada Ludbrega. Predmet spora bila je naplata novčane tražbine za korištenje odlagališta otpada na području Općine Koprivnički Ivanec, a ukupni iznos potraživanja tužitelja iznosio je 39.163,85 eura, zajedno sa zateznim kamatama i troškovima postupka.

Općina Koprivnički Ivanec, kao tužitelj, pokrenula je postupak radi isplate duga temeljenog na korištenju odlagališta otpada Piškornica, koje se nalazi na njezinom području, u razdoblju od 2019. do 2021. godine. Grad Ludbreg, kao tuženik, osporavao je osnovanost potraživanja, ističući kako nije postojao ugovorni odnos između dviju strana koji bi regulirao obveze plaćanja za korištenje odlagališta.

U presudi, sud je naglasio da sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave moraju imati sklopljen ugovor koji regulira međusobne odnose, iznos naknade te način plaćanja za korištenje odlagališta otpada. Budući da takav ugovor između Općine Koprivnički Ivanec i Grada Ludbrega nije postojao, sud je ocijenio da Općina Koprivnički Ivanec nema pravnu osnovu za traženje isplate duga.

Tijek sudskog postupka i ključni zaključci suda

Tijekom sudskog postupka, koji je započeo nakon podnesenog prigovora Grada Ludbrega na prethodno izdani platni nalog, sud je proveo uvid u dokumentaciju koju su dostavile obje strane. Općina Koprivnički Ivanec dostavila je dokumentaciju o količinama otpada koje su obračunate, kao i prateće listove koji su potvrđivali odvoz otpada na odlagalište Piškornica. Međutim, sud je utvrdio da iz dostavljenih dokumenata nije jasno vidljivo postojanje ugovornog odnosa između Općine i Grada Ludbrega, koji bi bio temelj za naplatu potraživanja.

Nadalje, Grad Ludbreg istaknuo je da je odlagalište Piškornica koristilo više jedinica lokalne samouprave, uključujući općine Mali Bukovec i Veliki Bukovec, kao i više prigradskih naselja, zbog čega je osporavao i visinu traženog iznosa. Sud je u konačnici odbacio tužbeni zahtjev Općine Koprivnički Ivanec, ukinuo platni nalog i obvezao Općinu na plaćanje troškova parničnog postupka Gradu Ludbregu.

Odluka o troškovima i mogućnost žalbe

S obzirom na to da je Grad Ludbreg u cijelosti uspio u sporu, Općini Koprivnički Ivanec naloženo je plaćanje troškova parničnog postupka u iznosu od 6.562,50 eura. Sud je odredio rok od 15 dana za podmirenje ovog iznosa. Troškovi uključuju naknade za sastavljanje podnesaka, zastupanje na ročištima te druge pravne troškove vezane uz vođenje postupka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, koju nezadovoljna stranka može podnijeti u roku od 15 dana od dana dostave presude. Žalba se predaje putem Trgovačkog suda u Varaždinu, a rješavat će je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije