Vijesti / Gospodarstvo

INFINUM I Varaždinci među najbrže rastućim tvrtkama u Europi!

INFINUM I Varaždinci među najbrže rastućim tvrtkama u Europi!

O poduzetništvu se u nas obično govori u kontekstu prepreka i nepoticajnog okruženja, ali brzorastućih poduzeća iz godine u godinu sve je više, a na tom tragu su i najnoviji podaci Eurostata, piše Poslovni.hr.

Usto, na novoj Financial Timesovoj listi 1000 najbrže rastućih u Europi našle su se tri hrvatske tvrtke - Rimac Automobili (144. mjesto), proizvođač igara Nanobit (488.) te softverska tvrtka Infinum (508.). Infinum je 2017. godine ured otvorio i u Varaždinu, u Tehnološkom parku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

FT svoju listu temelji ponajprije na kriterijima (trogodišnjeg) rasta prihoda a za ulazak na nju ovaj je put trebala prosječna godišnja stopa rasta od najmanje 34,6%, uz dosegnutih najmanje 1,5 mil. eura prihoda.

Rimac Automobili u tri su godine (2013. - 2016.) prihod povećali oko devet puta (prosječan godišnji rast 112%), dok su Nanobit i Infinum istodobno povećali prihode po stopi od oko 62%.

Usporavanje rasta

Na FT-ovoj listi europskih top 1000 po rastu najbrojnije su upravo tehnološke kompanije, Eurostat pak prati ukupan broj brzorastućih tvrtki, i to prema kriteriju rasta zaposlenosti.

To podrazumijeva prosječan godišnji rast broja zaposlenih za više od 10% u tri godine, a u obzir se uzimaju tvrtke s najmanje 10 zaposlenih na početku razdoblja.

Prema Eurostatu, u Hrvatskoj je takvih oko 12% (u odnosu na sve s više od 10 zaposlenih), a njihov je broj 2016. u odnosu na 2015. porastao 6,3%, na 1556.

Od toga ih je najviše u proizvodnji, trgovini, građevinarstvu i transportu. Tempo rasta broja brzorastućih tvrtki od šest posto znači, međutim, usporavanje (prethodno je bio dvoznamenkast), a ujedno je i znatno slabiji od prosjeka Europe (+14%), piše Poslovni.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci