Vijesti / Gospodarstvo

Predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna

Predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna

U hotelu Sheraton u Zagrebu održana je konferencija INNOVA 2016., povodom objave otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja', vrijednog 748 milijuna kuna.

Svečanom otvorenju konferencije prisustvovali su savjetnik predsjednika Vlade RH za gospodarstvo Jakša Puljiz, ministar gospodarstva Tomislav Panenić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, a iz Varaždinske županije konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Alan Košić i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sredstva iz natječaja namijenjena su poduzetnicima za provođenje projekata istraživanja i razvoja koji će rezultirati novim ili znatno poboljšanim proizvodom ili uslugom. Najniža vrijednost potpore iznosi 190 tisuća kuna, dok je najviša vrijednost 56 milijuna kuna.

Nedostatak visoko tehnoloških tvrtki

Otvarajući konferenciju, ministar Panenić je rekao kako bi ta sredstva trebala predstavljati zamašnjak rasta i razvoja ne samo tvrtki koje će aplicirati za sredstva, već i njihovih partnera, a time i cijelog gospodarstva, budući da Hrvatskoj nedostaje visokotehnološki razvijenih tvrtki, koje bi angažirale i znanstveno-istraživački sektor, a što ima negativan utjecaj na gospodarstvo.

Ministar je istaknuo da su, kako bi se takva situacija promijenila, pripremljena tri dokumenta - Industrijska strategija, Strategija poticanja inovacija i Strategija pametne specijalizacije čime je stvoren temelj za početak povlačenja i spomenutih sredstava iz EU fondova.

Ministar Panenić je rekao da je usvajanjem Strategije pametne specijalizacije 2016.-2020. poduzetnicima otvoren natječaj iz EU fondova vrijedan 100 milijuna eura, koji će rezultirati time što će minimalno dvjesto poduzeća uvesti nove proizvode na tržište i stvoriti između 3,5 i 4 tisuće radnih mjesta.

Premalo novca za istraživanje i razvoj

Iako se u prosjeku u Europskoj uniji izdvaja nešto više od 2 posto BDP-a za istraživanje i razvoj, Hrvatska trenutno izdvaja samo 0,8 posto BDP-a. Prema svim važnijim strateškim dokumentima Republike Hrvatske, potrebno je ostvariti 1,4 posto izdvajanja do 2020. godine.

Savjetnik predsjednika Vlade i ministri složili su se da je pokretanje ovog natječaja samo prvi u nizu koraka prema ostvarenju toga cilja te stvaranju inovativnog i poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj.

Konferencija INNOVA 2016. u Zagrebu početak je predstavljanja natječaja 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja'. U sljedećih mjesec dana planirano je održavanje tri konferencije - u Opatiji, Splitu i Osijeku, kao i održavanje edukacijskih radionica u ostalim gradovima Hrvatske.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!