Vijesti / Gospodarstvo

Podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama još je uvijek izuzetno visoka

Podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama još je uvijek izuzetno visoka

U Palači Herzer u Varaždinu jučer, 17. prosinca, održano je predstavljanje EU Progress projekta 'Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj', koji je prvi projekt u području ravnopravnosti spolova na tržištu rada u Hrvatskoj.

Na predstavljanju spomenutog projekta predstavljene su glavne aktivnosti provedene tijekom dvogodišnjeg EU Progress projekta, a obzirom da su provedena istraživanja na različitim uzorcima, glavni cilj bio je ispitivanje zastupljenosti žena i muškaraca na rukovodećim i upravljačkim pozicijama te percepcija poslodavaca/ki i poslovnih žena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je tom prilikom predstavio zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec.

- Ovaj problem je složen, ali vidi se prilično klasična priča. Sve zapravo kreće od obitelji, većinu poslova za vrijeme roditeljstva preuzimaju žene i kada želite graditi karijeru kao žena nailazite na strukturalne prepreke, tj. kako je društvo podijelilo uloge u odnosu na spol i situacija je za žena mnogo složenija i teža nego za muškarce– naglasio je.

Glavni rezultati istraživanja koje se provodilo na rukovodećim i upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Hrvatskoj, pokazuju kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva, te zastupljenost žena u upravama dioničkih društava iznosi samo 17,32 posto, dok je u nadzornim odborima 21,69 posto žena, u nadzornim odborima u društvima s ograničenom odgovornošću 24,6 posto, a u istim društvima, ali u upravama je 31,87 posto žena.

Ono što zabrinjava jest podatak da što je trgovačko društvo tržišno utjecajnije i upravljačka struktura složenija broj žena pada i čini tek 16,30 posto.

Unatoč činjenici da je udio visoko obrazovanih veći kod žena u odnosu na muškarce, podijeljenost spolova na rukovodećoj razini još se uvijek podudara s tradicionalnom podjelom rodnih uloga, tj. muškarci su više zastupljeni na rukovodećim pozicijama od žena.

Zbog niza navedenih razloga Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca pokrenule su projekt izrade elektronske Baze poslovnih žena u Hrvatskoj po uzoru na već slične postojeće modele. Cilj ove Baze jest dodatno potaknuti zapošljavanje žena na upravljačkim pozicijama na kojima su one još uvijek značajno podzastupljene.

Uvjeti koji su potrebni kako bi se žena mogla uvrstiti u spomenutu Bazu dostupni su na www.staklenilabirint.prs.hr.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije kao stalni partner Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova uključilo se u organizaciju navedenog događanja.

Spomenuti projekt provodi se u partnerstvu s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Institutom za razvoj tržišta rada.

Spomenimo, Europska komisija ovaj projekt ocijenila je kao najbolji u konkurenciji od preko pedeset predloženih Progress projekata s ovom tematikom.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci