Vijesti / Gospodarstvo

POU VARAŽDIN

CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE Idućeg tjedna kreće 'pionirski' projekt Akademije za poduzetništvo namijenjen Varaždincima

CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE Idućeg tjedna kreće 'pionirski' projekt Akademije za poduzetništvo namijenjen Varaždincima
Grad Varaždin

Akademija za poduzetništvo provodit će se ove godine kao pilot projekt, a sastojat će se od tri modela - osnovnog, naprednog i modela za djecu i mlade.

Na press konferenciji održanoj u gradskoj vijećnici predstavljena je u petak Akademija za poduzetništvo, projekt Pučko otvorenog učilišta Varaždin, koji će krenuti idućeg četvrtka.

Akademija će započeti idućeg četvrtka, velikom konferencijom Unconference, koja će se održati u Park Boutique Hotelu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Tržište se vrlo brzo mijenja, prilika je više nego ikad, ima i prigoda za privlačenje sredstava, modeli poslovanja se mijenjaju, međutim nedostaje znanja. Ovo je jedan pilot projekt, pretpostavljam prvi ovakav u Hrvatskoj, gdje mi kao grad radimo na tome da napravimo što bolje okvire za naše poduzetnike, i to ne samo kroz infrastrukturu, nego i kroz znanje, jer danas bez cjeloživotnog obrazovanja nema uspjeha – istaknula je Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, i bivša ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

Malenica je upravo radi te činjenice istaknula dvostruko zadovoljstvo na predstavljanju ovog programa.

A nova ravnateljica Lana Velimirović Vukalović je na toj funkciji nešto više od godine dana, i upravo ovaj projekt jedna je od važnih razvojnih projekata POU Varaždin.

- Napravili smo i veliko istraživanje, koje će biti predstavljeno na početku Akademije, iz kojeg je vidljivo da se kod nas, na razini cijele države, malo ulaže u obrazovanje. Upravo zato krećemo s ovim programom, koji će sigurno otvoriti mnogo novih ideja, mogućnosti, opcija – istaknula je ravnateljica POU Varaždin.

Akademija za poduzetništvo u potpunosti prati smjernice strategija i Akcijskih planova na nacionalnoj, a samim time i na regionalnoj i lokalnoj. Akademija je osmišljena u tri segmenta - Osnovni (Basic) program, Napredni (Advanced) program  i Program razvoja poduzetničkih vještina za djecu i mlade.

Sada kreće ovaj osnovni program, koji će trajati 170 sati, a koji će polaziti 15 polaznika, mladih poduzetnika (do 3 godine postojanja obrta, tvrtke ili nekog trećeg oblika trgovačkog društva). Polaznici su odabrani u suradnji s partnerima – Tehnološkim parkom Varaždin, Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin te HZZ-om Varaždin.

- Važno je naglasiti da je ovo tek pilot projekt, a posebno nam je drago da smo okupili respektabilne stručnjake s područja Varaždina, Međimurja i Zagreba. Nismo ove godine mogli nažalost uključiti više od ovih 15 polaznika, a posebno nam je drago da je Grad prepoznao ovaj projekt pa će taj osnovni model sufinancirati polaznicima. Napredni model kreće u prodaju poduzenicima, dok se nadamo da će ovaj osnovni i u idućim godinama ostati besplatan za varaždinske poduzetnike – istaknula je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin.

Naglasila je i ulogu grada, koji je prepoznao važnost ovog projekta.

- Ovaj projekt, kao i ostali rad Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, s novom ravnateljicom, i cijelim timom, mislim da mogu biti primjer kako javne institucije i poduzeća, koja su nerijetko pod kritikom javnosti, moraju funkcionirati, i ja im na tome čestitam. Drago mi je da Varaždin gotovo da postaje 'pionir' s ovakvom edukacijom, a sve to mora biti jedan od naših ciljeva, da budemo servis poduzetništvu te stvorimo okvir prema što boljem i učinkovitijem funkcioniranju poduzetništva – istaknuo je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.

Još jedan važan aspekt ovog projekta bit će i 'akademija' za najmlađe, koju će voditi Kristina Oršić Manojlović, a jedan od važnih segmenata POU-a Varaždin bit će i socijalno poduzetništvu, pa će se tako od 10. do 12. Listopada održati i velika konferencija o promicanju upravo ovog segmenta, pod nazivom 'Promoting Social Entrepreneurship in European communities (ENTRE-EU)'.

To je tek jedan od brojnih novih projekata Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, a više detalja možete pročitati i OVDJE.

>> Akademija za poduzetnike kreće uskoro, a to je tek dio brojnih aktivnosti Pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video