Vijesti / Gospodarstvo

Porezne škare

Oporezivanje zaposlenih do 30 godina: Varaždin i tri općine trpjet će velike gubitke zbog porezne reforme

Oporezivanje zaposlenih do 30 godina: Varaždin i tri općine trpjet će velike gubitke zbog porezne reforme
Grad Varaždin/Ilustracija

Kako se očekuje da će porezna reforma ministra Zdravka Marića ujesen biti izglasana u Saboru, od 1. siječnja 2020. svi gradovi i općine izgubit će dio svojih poreznih prihoda.

Gradovi i općine pripremaju se na gubitak koji ih čeka zbog novog vala poreznih izmjena, piše u subotu Jutarnji list, a dodaju kako će zbog manjeg poreza na plaće zaposlenih mlađih od 30 godina najviše štete trpjeti i sjeverozapad Hrvatske, a među njima Varaždin i tri općine iz županije.

Osim najvećih gradova - Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Zadra - najveći gubitnici nove porezne reforme najvjerojatnije će biti mnoge općine i gradovi u gospodarski najrazvijenijim dijelovima Hrvatske, na sjeverozapadu zemlje, u Istri te bogatija mjesta uzduž Jadrana.

Kako se očekuje da će porezna reforma ministra Zdravka Marića ujesen biti izglasana u Saboru, od 1. siječnja 2020. svi gradovi i općine izgubit će dio svojih poreznih prihoda jer će radnici mlađi od 25 godina biti u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, a radnici između 26. i 30. godina plaćat će upola manji porez.

Kako se Vlada još lani u korist jedinica lokalne i regionalne  samouprave u cijelosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, najveći gubitnici u 2020. će biti najveći gradovi, naprosto zbog brojnosti radne snage do 30. godine.

Među gradove s najvećim udjelom zaposlenih mlađih od 30 godina spada i Varaždin – stanje na datum 30. lipnja ove godine bilo je da Varaždin ima 3.265 osiguranika mirovinskog osiguranja mlađih od 30 godina po osnovi radnog odnosa, što je 7 posto od ukupnog broja stanovništva grada.

Od općina u Varaždinskoj županiji, tu se nalazi Jalžabet s 253 osiguranika mirovinskog osiguranja mlađih od 30 godina (7 posto), Trnovec Bartolovečki s 373 osiguranika (5,4 posto) i  Veliki Bukovec s 68 osiguranika odnosno 4,7 posto, ističe Jutarnji list.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6011

Reci što misliš!