Vijesti / Gospodarstvo

KOMUNALNA POSLA

ČISTOĆA I OTPAD Može se prodati papir, metal i staklo, sve ostalo je - trošak

ČISTOĆA I OTPAD Može se prodati papir, metal i staklo, sve ostalo je - trošak
Čistoća

Izgradnja automatske sortirnice smanjila bi troškove. Projekt postoji na papiru još od 2014. godine...

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća za 2019. godinu planira prihode u visini od oko 31,4 milijuna kuna. 

U usporedbi s 2018. godinom, to je neznatno povećanje od oko 300.000 kuna. 

No gledajući petogodišnje razdoblje, Čistoća može biti zadovoljna. Povećala je prihode s 23 milijuna kuna, koliko su iznosili 2014. godine, na 31,1 milijun kuna, na koliko su završili 2018. godinu. 

Posebno je važna upravo lanjska godina, kada se prešlo na novi sustav odvajanja i prikupljanja otpada. Direktor Čistoće Davor Skroza na sjednici Skupštine društva u lipnju ove godine rekao je da su prihodi rasli zbog korekcije cijena prema građanima, ali stoga što su, kako je rekao, zbog usklađenja sa zakonom narasli i troškovi.

U vezi toga u javnosti i dalje ostaju mnoga neodgovorena pitanja o tome je li sustav zaista optimalno postavljen. Čistoća tvrdi da su njezini podaci i kalkulacija cijena transparentni, no mnogi se s time neće složiti.

Također, pitanje obračuna PDV-a od 25% za pražnjenje 'crne kante' umjesto 13% i dalje je otvoreno. Čistoća i Ivkom jedini u cijeloj Hrvatskoj i dalje na taj način obračunavaju građanima odvoz otpada. 

Vezana vijest:

Davor Skroza VŽ SMEĆE MACA PAPALA? Varaždinska Čistoća još lani imala je oročenih gotovo 16 milijuna kuna

Naposljetku, još uvijek se ne zna sasvim precizno, na što je Čistoća utrošila oročena sredstva koja je nekoliko godina imala na računu. U dva navrata slali smo upit u vezi toga. Prvi puta dobili smo neodređeni odgovor, a na drugi upit odgovor čekamo.

Zna se tek da je tvrtka kupila određene nekretnine od propale Aquatehnike. Koje točno i po kojoj cijeni, uz čiju procjenu, ništa od toga nije javnosti poznato.

U izvješću za 2018. godinu navedeno je tako da je u investicije sveukupno pretočeno 12,7 milijuna kuna.

82c72b5fad25a09ae7158cc541524af6.jpg?v=2

Priča o otpadu uvijek počinje i završava raspravom o tome koliki se prihodi mogu ostvariti od prodaje sekundarnih sirovina. No, prema onome što je Skroza rekao na sjednici Skupštine, čini se da nije baš tako.

U ovome trenutku, rekao je Skroza suvlasnicima, prihodi se trenutno mogu ostvariti prodajom otpadnog metala i ambalažnog stakla. Također, može se prodati i otpadni papir, ali je njegova otkupna cijena značajno pala. Tako se u 2017. godini kretala na razini od 600 do 800 kuna po toni, a sada se kreće oko 300 kuna.

Za sve ostale vrste otpada - plastiku, tekstil, glomazni otpad - mora se plaćati za njihovo preuzimanje i daljnje zbrinjavanje.

Kao najveći problem Skroza je istaknuo gospodarenje plastikom. Naime, rečeno je, prihodi se u tome dijelu mogu ostvariti jedino dodatnim izdvajanjem pojedinih vrsta plastike koje imaju vrijednost na tržištu (PET, PE-HD, PE-LD). No istovremeno je taj proces dodatnog sortiranja preveliki trošak, s obzirom na sadašnje tehnološke mogućnosti tvrtke. Ukratko, ne isplati se.

Stoga se otpadna plastika predaje ovlaštenim sakupljačima i za to Čistoća plaća 850 kuna po toni.

Izgradnja automatske sortirnice, kaže direktor, smanjila bi troškove. 

Zanimljivo je da je Čistoća projekt za sortirnicu ima spreman još od 2014. godine. Na državnoj razini predviđeno je da se ovaj projekt sufinancira u visini od 85% bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

No došlo je u međuvremenu do izmjena vezanih uz to tko može biti nositelj projekta. Sada to više ne može biti Čistoća, nego jedinice lokalne samouprave. Konkretno, Grad Varaždin i ostale općine i gradovi u suvlasništvu.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6011

Reci što misliš!