Vijesti / Gospodarstvo

U Düsseldorfu

TRADICIONALNA KONFERENCIJA Zoran Andročec: 'Prošle godine 100 milijuna eura postigli smo samo radom'

TRADICIONALNA KONFERENCIJA Zoran Andročec: 'Prošle godine 100 milijuna eura postigli smo samo radom'
INGRA-DET

Ovogodišnja tema konferencije bila je rad i izvoz hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i ostalim zemljama Europske unije.

U Düsseldorfu se održala tradicionalna konferencija u organizaciji udruženja INGRA-DET, a okupilo se više od pedesetak gospodarstvenika, predstavnika Vlade RH, diplomatsko-konzularna predstavništva, kao i predstavnici HUP-a.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obra, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva vanjskih poslova. Uz pedesetak poslodavaca, sudjelovali su i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, saborski zastupnici Miro Kovač Ivan Domagoj Milošević, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva.

U Düsseldorfu održana tradicionalna konferencija u organizaciji INGRA-DET INGRA-DET

Ovogodišnja tema konferencije bila je rad i izvoz hrvatskih tvrtki u Njemačkoj i ostalim zemljama Europske unije.

Saborski zastupnik Miro Kovač na samom početku osvrnuo se vanjskopolitičke utjecaje na hrvatsko gospodarstvo dok je saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević govorio o tržištu Europske unije. Potpredsjesnik Vlade i ministar graditeljstva i prostrnoga uređenja Predrag Štromar osvrnuo se na važnost razvoja obrazovanja, koje je preduvjet za razvoj gospodarstva, ali i cijele države.

- Pred nešto više od dvije godine, kad smo sastavili ovu Vladu jasno smo rekli da je obrazovanje prioritet. U ove dvije godine napravilo se za obrazovanje više nego u 25 godina prije toga. Reforma je sada u svim školama, a uvodimo i dualno obrazovanje u srednjoškolski sustav, koje će omogućiti da učenici najveći dio vremena provedu kod poslodavca, dok školski kurikulum također predviđa veći naglasak na strukovne predmete. Ali ne možemo ovdje stati, krenuli smo u utrku na duge staze i vrijeme je da se izdignemo iznad dnevnopolitičkih tema, iznad neslaganja u stavovima, ostavimo iza sebe prošlost i ideologije i krenemo prema istom cilju, a to je da našoj djeci, učenicima i studentima bude bolje nego što je bilo nama - rekao je Štromar.

Spomenuo je i demografske mjere koje provodi ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te napomenuo kako će zahvaljujući POS-u i subvencioniranim stambenim kreditima do kraja sljedeće godine 20 tisuća mladih obitelji imati svoj dom. Što se pak reformi tiče, Štromar napominje kako od njih neće odustati bez obzira na otpore.

- Naravno da bih volio da u svim resorima bude tempo brži, volio bih i da se umjesto dnevnih prepucavanja i skupljanja političkih bodova cijelo društvo više posveti traženju rješenja. No, što se tiče resora graditeljstva, budite uvjereni da od uvođenja promjena neću odustati. Prije šest mjeseci izglasani su Zakoni o gradnji i prostornom uređenju čime smo stvorili efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Mjera je u primjeni, ali mi nastavljamo dalje, kako s daljnim razvojem digitalnog sustava, tako i s dodatnim rasterećenjima od birokracije i nameta. Moramo se okaniti starih navika, štambilja, pečata i šetnje po šalterima, a promjenama koje uvodimo u Ministarstvu graditeljstva radimo upravo to - rekao je Štromar.

Na kraju je istaknuo kako je potrebna suradnja na svim razinama da bi izgradili ekonomiju koja će se bazirati ne na onome što kupimo ili uvezemo od drugih, nego na inovativnosti i onome što mi proizvedemo, izgradimo i prodajemo po svijetu.

Zoran Andročec, direktor poslovnog udruženja INGRA-DET, rekao je kako su sve aktivnosti poslovnog udruženja INGA-DET usmjerene na zaštitu radnika.

- Samo pametnim radom, promjenama i reformama koje se trebaju provoditi ne sutra ili za dvije godine, nego sad, Hrvatska može napredovati, biti konkurentnija i razvijenija, a samim time i radnici će imati bolje uvjete i veće plaće - rekao je Andročec.

Pritom je izrazio podršku ovoj Vladi na provođenju reformi, ali napomenuo kako su poslodavci složni da Hrvatskoj trebaju dodatna porezna rasterećenja kao i rezanje birokracije. Simbolično je rekao kako imamo predebelu državu u odnosu na radno sposobno stanovništvo kojeg je sve manje.

- Naši poslodavci nastoje radnicima na siguran i adekvatan način omogućiti da u domaćem okruženju imaju uvjete rada kakve bi imali kod stranog poslodavca, ili još bolje. Trenutno za naše tvrtke radi preko 2000 radnika, a prošle godine ostvarili smo 100 milijuna kuna, i to smo postigli radom. Najbolji brodograditelji i građevinari su u privatnom sektoru, a hrvatski radnici učinkovitiji su od njemačkih. Naši poslodavci imaju jedan zajednički cilj, a to je da radnici ostanu hrvatski državljani, da nemaju potrebu za selidbom u neku od razvijenijih europskih zemalja. Cilj nam je da se naši izaslani radnici nakon odrađenog posla vrate svojim obiteljima u Hrvatsku. Izaslani radnici koji rade van Hrvatske za naše tvrtke su privremeno u inozemstvu, a u Hrvatsku se vrate sa zarađenom plaćom, ali i novim znanjima i iskustvom. Prošle godine 100 milijuna eura postigli smo samo radom - objasnio je Zoran Andročec.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, istaknula je važnost provođenja reformi, posebice u zdravstvu, mirovinskom sustavu, javnoj upravi i obrazovanju. Pritom je rekla kako je ostvaren dobar pomak u reformi obrazovanja te naglasila da je potrebno ozbiljnije mijenjati sustav i uskladiti obrazovanje sa stvarnim potrebama tržišta.

Demograf Stjepan Šterc upozorio da je 16 tisuća više umrlih nego rođenih na godišnjoj razini te uputio kritike na politički sustav i rekao da bi se odluke na političkoj razini trebale donositi na temelju znanstvenih istraživanja.

Za govornicom su se izredali i domicilni odvjetnici te poreznici koji savjetuju INGRA-DET, zatim predsjednik Uprave Tehnomonta Miljenko Brnić, direktor Fuell Boss Harun Bajramović, direktor Inox - Monta Zlatko Sova te direktor Izgradnje Zvonko Ovčar. Sova i Ovčar ukazali su na problem poduzeća iz sjeverozapadne Hrvatske i skorašnjeg otvaranja granice Austrije koja je u neposrednoj blizini ovog dijela Hrvatske, kamo će za poslom pohrliti mnogobrojni naši radnici.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video