Vijesti / Gospodarstvo

VLADA MIJENJALA UREDBU

NOVOSTI O OTPADU Za Čistoću sve po starom, dok Pre-Kom najavljuje i ustavnu tužbu!

NOVOSTI O OTPADU Za Čistoću sve po starom, dok Pre-Kom najavljuje i ustavnu tužbu!
Varaždinski.hr, PIXSELL

Odredba po kojoj svi moraju plaćati isti fiksni dio cijene je nepravedna, tvrdi direktor Pre-Koma i daje obrazloženje.

Izmjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom neće se odraziti na korisnike usluge varaždinske Čistoće.

Tako se barem može iščitati iz odgovora koji smo dobili od ove komunalne tvrtke. Odgovor nije potpisao nitko imenom i prezimenom, pa tako ni direktor Davor Skroza, ali možemo pretpostaviti da ga je odobrio.

- U bitnim dijelovima zakonodavnog okvira Uredbe nije se promijenilo ništa što bi moglo utjecalo na strukturu cijene javne usluge, kako za korisnike iz domaćinstava, tako i one iz poslovnih prostora - poručuju iz Čistoće.

Fiksni dio za sve isti

Izmjene Uredbe preciziraju da fiksni dio cijene (odnosno, prema službenom nazivu, cijene minimalne javne usluge) mora za sve biti isti. Naime, dosad su neke komunalne tvrtke tu cijenu formirale prema broju članova domaćinstva.

Čistoća nije imala takav pristup, iznos tog fiksnog dijela računa bio je i dosad isti i za jednočlana i za višečlana domaćinstva.

'Pitajte one koji...'

- Upućujemo da ova i druga pitanja proslijedite onima koji se ovih dana spremaju na podizanje Ustavne tužbe kako bi opravdali svoje dosadašnje postupanje i tumačenje Uredbe - poručili su nam iz Čistoće.

Vjerojatno su pritom mislili na preloški Pre-Kom, koji se po donošenju izmjena Uredbe javno oglasio i naveo što smatra spornim te najavio i pravne korake.

Pre-Komova iskustva

Direktor Pre-Koma Siniša Radiković smatra da je odredba po kojoj svi moraju plaćati isti iznos fiksnog dijela cijene - nepravedna.

- Iz iskustva znam da jednočlano domaćinstvo stvara manje smeća nego naprimjer četveročlano domaćinstvo. Za jednočlano domaćinstvo su nam troškovi zbrinjavanja plastike i četiri puta manji, a to sve ide u fiksni dio cijene - objašnjava Radiković.

Porast do 102%

Pre-Kom bi sada, dodaje Radiković, trebao podići cijene za jednočlana i dvočlana domaćinstva od 30% do 102%, a višečlanom domaćinstvu smanjiti cijenu do 20%.

- Smatram da je to nemoralno, nezakonito i neustavno te ćemo to probati dokazati tužbom za zaštitu zakonitosti Ustavnom sudu - najavljuju iz Pre-Koma.

Što sa smeđom kantom?

Ostalo je također otvoreno pitanje hoće li sad i domaćinstva koja nisu predavala biootpad, već imaju vlastiti komposter, plaćati isti fiksni dio cijene kao i ostali.

Dosad je i Čistoća razlikovala tu kategoriju korisnika. U svome odgovoru na naš upit Čistoća ne najavljuje da bi se išta po tom pitanju trebalo mijenjati.

Radiković pak drugačije tumači izmjene Uredbe.

- Ja tumačim izmjenu Uredbe tako da bi sad isti fiksni dio cijene trebao biti i za kućanstva koja sama kompostiraju i za one koji koriste smeđu kantu. To je nepravedno - smatra direkor Pre-Koma.

Je li cjenik poticajan?

Vladina Uredba istovremeno određuje da fiksni dio cijene mora biti isti za sve korisnike, ali i da cjenik mora biti takav da potiče građane na razdvajanje otpada. To bi se očigledno trebalo postići varijabilnim dijelom cijene.

No problem u praksi je takav da cjenici nisu posebno poticajni, odnosno preveliki je udio fiksnog dijela cijene u ukupnom iznosu računa.

Varijabilni dio svega 15%

Evo primjera. Domaćinstvo koje živi u kući i nema vlastito kompostište plaća Čistoći mjesečno 101,75 kuna za predane dvije crne kante. Fiksni dio cijene je pritom 85,85 kuna, a varijabilni 15,90 kuna.

Dakle, tih oko 16 kuna - što je 15% od ukupne cijene - je jedini manevarski prostor koji bi trebao poslužiti stimulaciji korisnika usluge da maksimalno razdvajaju otpad.

Primjeri s vodom i strujom

Plastičan primjer zašto ovo nije dobro dali su članovi građanske inicijative Varaždinsko smeće u svome biltenu koji su tiskali tijekom listopada:

- Kako može biti poticajan cjenik kod kojeg je skoro 90% cijene obvezni mjesečni paušal? Zamislite, na primjer, da domaćinstvo koje ni danju ni noću ne gasi svjetla struju plaća 15 kuna više od domaćinstva koje živi u mraku!? Ili da domaćinstvo koje bez prestanka vodom iz vodovodom zalijeva travnjak, pere aute i tri puta svaki dan puni kadu, za vodu plati 15 kuna više od onog u kojem slavina nije ni jednom odvrnuta!?

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video