Vijesti / Gospodarstvo

SVE PO ZAKONU

METEOR Jedna firma na poreznoj listi srama, druge firme dobivaju gradske poticaje

METEOR Jedna firma na poreznoj listi srama, druge firme dobivaju gradske poticaje
Marko Jurinec/Pixsell

Riječ je o tvrtkama povezanima preko osobe osnivača ili direktora...

S danom 31. listopada najveći porezni dužnik među pravnim osobama u Varaždinskoj županiji je tvrtka Meteor graditeljstvo d.o.o., iznijela je proteklih dana Porezna uprava. Porezni dug ove tvrtke, kako smo pisali, iznosi gotovo 9 milijuna kuna.

Vezana vijest:

Meteor grupa Varaždin popis poreznih dužnika LISTA SRAMA Meteor graditeljstvo iz Varaždina najveći porezni dužnik u županiji, evo ostalih imena

Riječ je o tvrtki osnovanoj 2011. godine, sa sjedištem u Optujskoj 12. Osnivačica i direktorica tvrtke je Erna Paripović Matulić

Jedna je to od tvrtki unutar grupacije nekad poznate pod nazivom Meteor grupa. Tvrtka pod tim nazivom, također sa sjedištem u Optujskoj 12, koja je djelovala od 1995. godine, nalazi se u stečaju, a njezin osnivač je Duško Paripović, nekadašnji 'kralj javno-privatnog partnerstva'.

Bivši direktor Meteor grupe 2016. godine osuđen je za zlouporabu povjerenja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaju poreza te pogodovanja vjerovnicima. Pritom je za veći dio optužnice priznao krivnju. Kazna zatvora od godinu dana zamijenjena mu je radom za opće dobro.

Ime Duška Paripovića danas se ne pojavljuje u preostalim tvrtkama koje bi se mogle smatrati članicama grupacije Meteor. Funkcije osnivača i direktora u njima u pravilu obnašaju Inga Paripović i Erna Paripović Matulić.

Tako je primjerice i u tvrtkama Meteor trgovina d.o.o. i Meteor grupa - privatno partnerstvo d.o.o., koje obje imaju sjedište u Optujskoj 12. Riječ je o tvrtkama koje su ostvarile pravo na poticajna sredstva iz poduzetničkog fonda Grada Varaždina.

Meteor trgovina d.o.o. tako je zauzela visoko drugo mjesto, osvojivši 95 bodova, te je tvrtki pripalo 15.000 kuna.

Druga tvrtka, Meteor grupa - privatno partnerstvo d.o.o., osvojila je pak 75 bodova te će joj iz gradskog proračuna biti isplaćeno 8.000 kuna.

Jedan od uvjeta za dobivanje gradskih poticajnih sredstava je nepostojanje dugovanja prema Poreznoj upravi. Tvrtke Meteor trgovina d.o.o. i Meteor grupa - privatno partnerstvo d.o.o., očigledno je, nemaju nikakvih poreznih dugovanja. Višemilijunski dug na leđima je samo tvrtke Meteor graditeljstvo d.o.o., koja je s preostale dvije tvrtke povezana tek preko osobe osnivača ili direktora. 

U nastavku donosimo popis sva 343 poduzeća koja su ostvarila pravo na poticajna sredstva iz poduzetničkog fonda Grada Varaždina, kao i popis 28 poduzeća koja nisu prošla na natječaju.

Poduzetnički fond Grada Varaždina - dobitnici poticajnih sredstava(398.63 KB)

Poduzetnički fond Grada Varaždina - poduzeća koja nisu ostvarili pravo na poticajna sredstva(141.51 KB)

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video