Vijesti / Gospodarstvo

Aglomeracija u praksi (2)

Ceste u Doljanu još uvijek raskopane. Bunić: 'Neka izvođači prestanu sramotiti sebe, upravu i vlasnike'

Ceste u Doljanu još uvijek raskopane. Bunić: 'Neka izvođači prestanu sramotiti sebe, upravu i vlasnike'
Foto čitatelja/Varaždinski.hr

S obzirom na to da je danas 13. studeni, a čitatelji nam javljaju kako su ceste u istom, raskopanom stanju, čini se da su se radovi ponovo prolongirali.

Još uvijek se nije riješila situacija s cestama u općini Sveti Ilija. Radovi na cestama i asfaltiranju traju od siječnja 2019., a preko raskopanih cesta svakodnevno prolaze pješaci i automobili.

Već smo u nekoliko navrata pisali o tome – prvi put u kolovozu, a posljednji put prije tri tjedna kada smo kontaktirali i direktora Varkoma Željka Bunića koji bi trebao biti nadležan za izvođenje radova.

Vezana vijest:

Bunić o cestama u Svetom Iliji AGLOMERACIJA U PRAKSI RASKOPANE CESTE Varkom: 'Ruke su nam vezane. A izvođači radova često ne mare za stanovnike'

On je tada rekao da razumije nezadovoljstvo građana, ali da Varkom kao investitor projekta ima vezane ruke glede načina izvođenja radova. Bunić je istaknuo da bi radovi koje izvodi tvrtka Brodska Posavina d.o.o., po njihovom obećanju, trebali biti gotovi do 1. studenog 2019. godine.

S obzirom da je danas 13. studeni, a čitatelji nam javljaju kako su ceste u istom, raskopanom stanju, čini se da su se radovi ponovo prolongirali.

- Još ništa od asfalta u Doljanu. Stanje se nije popravilo već pogoršalo. Svi od direktora Varkoma, načelnika općine i izvođača radova prebacuju lopticu jedni drugima. Sad će izvođači reći da ne mogu zbog vremenskih prilika. To nije istina jer oni kopaju na drugim dionicama ceste, na kojima kopaju po šesti put. A cesta koja je opasna za ljude i aute te sigurno nije po propisima, stoji – rekla je nezadovoljna čitateljica i mještanka općine Sveti Ilija.

- Svi govore da ne mogu ništa izvođačima ako prijeđu rokove. Pa kakvi su to ugovori potpisani da imaju tu slobodu i zašto su potpisani? - pita se čitateljica i nastavlja:

- Tom logikom ako nije uvjetovan vremenski rok oni mogu otezati s postavljanjem asfalta do 2021. godine i tu ne govorimo o asfaltu u sporednim ulicama, nego ove. Što će biti kad nastupe minusi i snijeg? O šteti na automobilima nitko od njih nije odgovoran. Neka sami dođu i probaju se voziti tim ulicama, ali s vlastitim autom, a ne službenim – napisala nam je.

Odgovor smo ponovno potražili kod Varkoma i Željka Bunića.

- Sva upravljačka i kontrolna tijela projekta te Varkom kao investitor svakodnevno, ponovno upućuju dopise i upozorenja izvođaču Brodska Posavina d.d. koji opet nije ispunio svoja obećanja. U tijeku su dodatni pritisci na izvođača čiji je direktor Ivan Ćosić (sin saborskog zastupnika HDZ-a Pere Ćosića – suvlasnika poduzeća Brodska Posavina) bio na sastanku u Varkomu te su obećali da će napraviti obećano. I opet ništa – istaknuo je Bunić.

Podsjetio je da su prava Varkoma kao investitora određena i definirana za vrijeme trajanja izvođenja radova, ali da u tome razdoblju Varkom ni na koji način, osim beskonačnim upozoravanjem izvođača, nema mogućnost utjecati na intenzitet, ni dinamiku ni poštivanje operativnih terminskih planova, kao ni način rada izvođača.

Varkom je ulaskom u projekte Aglomeracije, prema Buniću, bio obavezan preuzeti ugovaranja i izvođenje projekata prema točno određenoj metodologiji, prema uzancama FIDIC ugovora kojima investitor s jedne strane i izvođač radova s druge, ugovaraju prava i obveze.

- Da mogu, iskreno rečeno, zbog ovakve situacije prekinuo bih odmah Ugovore o izvođenju, no na taj način bi ponovno cjelokupni Projekt Aglomeracije bio ugrožen. Stoga, molim građane i JLS za strpljivost, a izvođače da svoj posao odrade i da prestanu sramotiti sebe, svoju upravu i svoje vlasnike – zaključio je Bunić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video