Vijesti / Gospodarstvo

'CRNI PETAK' Hrvatski kupci postaju sve sličniji američkim: Poznato koliko su potrošili u 2018. na Black Friday

'CRNI PETAK' Hrvatski kupci postaju sve sličniji američkim: Poznato koliko su potrošili u 2018. na Black Friday
Ilustracija

Black Friday nije službeno blagdan, ali tradicionalno se održava posljednji petak u SAD-u u studenom dan nakon Dana zahvalnosti.

Mnogi namjerno čekaju notorni Black Friday (Crni petak) kako bi obavili malo veći shopping i iskoristili nevjerojatne popuste koje znaju čekati kupce, pogotovo jer veliki broj trgovaca u načelu nude veće popuste nego tijekom sezonskog sniženja. 

Prošle godine u Hrvatskoj je tijekom Black Fridaya na 23. studenoga 2018.  broj fiskaliziranih računa iznosio je ukupno 7,198.887, a iznos fiskaliziranih računa iznosio je 689,566.364,61 kunu, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora koji navode kako sve veći broj kupaca planira svoje kupnje za Black Friday, zbog čega hrvatski kupcima prema uočenim navikama na taj dan postaju sve sličniji američkim i britanskim kupcima. 

Black Friday nije službeno blagdan, ali tradicionalno se održava posljednji petak u SAD-u u studenom dan nakon Dana zahvalnosti. Trgovci na taj dan nude promotivne cijene koje često znaju biti drastično manje od uobičajenih, a snimke ljudi koji satima čekaju ispred shopping centara, grabe sve što mogu pa čak i tuku se zbog određenog artikla postale su već uobičajene. 

U Hrvatskoj sve veći broj trgovaca odlučuje se za prodaju svojih proizvoda po nižim cijenama u sklopu Black Fridaya, a neki trgovci provode posebne akcije i cijeli tjedan - Black week. 

- Posebni oblici prodaje u Hrvatskoj su regulirani sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, koji definira pitanja kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Prilikom prodaje po posebnim oblicima prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih  propisa - podsjećaju iz HGK. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video