Vijesti / Gospodarstvo

Automobilska industrija

VOLKSWAGEN U VARAŽDINU? Automobilski gigant traži lokaciju za novu tvornicu, ministar Horvat pripremio ponudu

VOLKSWAGEN U VARAŽDINU? Automobilski gigant traži lokaciju za novu tvornicu, ministar Horvat pripremio ponudu
Armin Dugut/Pixsell/Marko Jurinec/Pixsell

Ministar Horvat rekao je da postoje tri lokacije za tvornicu: Ivanić Grad, Dugo Selo i Varaždin.

Hrvatska Vlada u srijedu otvara razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dolasku Volkswagena u Hrvatsku. Objavio je to jučer u Varaždinu na HUP-ovoj konferenciji 'Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov' ministar gospodarstva Darko Horvat.

Iako je prije tri tjedna šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann izjavio za Reuters da ne traže alternativnu lokaciju za svoju milijardu i pol eura vrijednu novu tvornicu, mimo turskog Izmira, ministar Horvat tvrdi da je Vlada pripremila ponudu njemačkom investitoru i da je odlučna u tome da se ta investicija realizira u Hrvatskoj.

Horvat navodi da je Vlada prethodno dobila i obradila sve zahtjeve menadžmenta Volkswagena te pronašla i tri potencijalne lokacije za tvornicu.

– Sutra počinju razgovori s gospođom Merkel o tome da VW realizira svoju investiciju u Hrvatskoj, a Vlada je sastavila ponudu za VW te pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milijun kvadrata zemljišta i svi drugi uvjeti, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari – rekao je jučer Horvat.

Izmjene dvaju zakona

Dodao je da su tri lokacije za tvornicu: Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo. Niti u jednom drugom dijelu Hrvatske nisu pronašli toliko slobodnog zemljišta spremnog za investiciju u kombinaciji s drugim uvjetima, poput ljudskih i obrazovnih kapaciteta i planova razvoja za idućih 20 godina.

– Želimo Hrvatsku brendirati kao destinaciju izvrsnosti i ili ćemo si sami stvoriti takve prilike ili ćemo ostati na prodaji sunca i čistog mora, ili pak zdrave hrane, iako smo svjesni da dobar dio hrane zapravo uvozimo – kaže Horvat.

Ministar je rekao da Vlada radi i na još nekoliko stvari kako bi Hrvatsku usmjerila u smjeru Industrije 4.0. Potvrdio je tako da su u Ministarstvu počeli razgovore o novom Zakonu o radu. Novi bi zakon, pojašnjava, trebao priznati realnost da mnoge tvrtke počinju raditi projektno i da se mora stvoriti okvir za projektno orijentirane poslove.

– Moramo omogućiti da netko izvana dođe u Hrvatsku raditi na dvije-tri godine, odradi posao i zatim ode dalje, jer to su legalne migracije koje se događaju u nama susjednim državama i to je trend koji bi i nama pomogao – kaže Horvat.

Dodao je da se rade i izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Njime bi se omogućilo da uvjet za dobivanje pogodnosti po tom zakonu ne mora biti zapošljavanje novih ljudi. K tome, redefinirat će se status neiskorištene državne imovine što će posebno u korist ići turizmu.

I za velike tvrtke

No, ministar kaže da priželjkuju da se pozitivni učinci tog zakona posebno usmjere u industriju.

– Idući tjedan pokrećemo natječaj IRI2, kojim će prvi put biti omogućeno da se za sredstva natječu i velika trgovačka društva, ona s više od 250 zaposlenika, te će time imati pristup do 770 milijuna kuna kapitala, a Vlada je spremna početkom iduće godine učiniti i korak dalje i napraviti IRI 3 natječaj – kaže Horvat.

Naglašava da u Hrvatskoj postoji oko 400 velikih trgovačkih društava, koja imaju najveći kapacitet za apsorpciju sredstava iz IRI-ja i da od njih očekuje najveće gospodarske pomake od korištenja tih sredstava.

Ministarstvo očekuje i dovršetak Centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina, koji bi uskoro trebao biti u pogonu. A prvi konkretan pomak, Horvat je najavio već ovaj petak.

– Danas ćemo baš interno testirati novi sustav, a u petak će svi u Hrvatskoj moći otvoriti obrt, jdoo i doo iz dnevnog boravka preko aplikacije START, kroz koju je umreženo osam institucija, uključujući HZMO i HZZO te banke, tako da ćete odmah moći otvoriti i račun u banci – najavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!