Vijesti / Gospodarstvo

Odlazak radne snage

OZBILJNO UPOZORENJE Sjever Hrvatske uskoro bi mogao ostati prazan, a kuće će postati vikendice

OZBILJNO UPOZORENJE Sjever Hrvatske uskoro bi mogao ostati prazan, a kuće će postati vikendice
Marko Jurinec/Pixsell

Naknadno oporezivanje privatnika bila bi kap koja je prelila čašu u argumentaciji radnika i radnica da se sa svojim obiteljima odjave i isele iz Hrvatske, govori stručnjak.

Početkom srpnja 2020. Austrija se potpuno otvara za rad hrvatskih građanki i građana, a Zoran Andročec, direktor gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET, smatra da bi to moglo isprazniti sjever Hrvatske od radne snage.

Također, upozorava i da kad je riječ o velikim njemačkim i austrijskim mirovinama, kojima se nadaju hrvatski radnici i radnice, to je vrijeme prošlo.

- Bude li Hrvatska inzistirala na naknadnom oporezivanju rada u Austriji, stanovništvo sjeverne Hrvatske jednostavno će se nakon 1. srpnja 2020. prijaviti s one strane granice, a njihove kuće postat će im vikendice - izjavio je u razgovoru za Poslovni dnevnik Zoran Andročec, direktor udruženja koje okuplja 40 velikih domaćih industrijskih tvrtki s ciljem provođenja investicijskih projekata i usluga u inozemstvu, dosad ponajviše u Njemačkoj.

- Kako se to nadovezuje na našu polustoljetnu krizu ruralnih područja, imat ćemo elementarnu ugrozu praznih graničnih područja. Kako naš socijalni, zdravstveni i školski sistemi, pa i pravni, ne mogu konkurirati pametnim i uređenim zemljama, odlazak u blisko i uređeno inozemstvo neminovan je za određeni broj ljudi koji nemaju imovinu, gospodarstva, obrte i pogone u samoj Hrvatskoj - upozorio je Andročec.

On predlaže da austrijska i hrvatska fiskalna i kontrolna tijela krenu surađivati s jedne strane na jednakom tretmanu svih hrvatskih radnika i radnica, odnosno na oporezivanju od prvog dana na mjestu rada s regulacijom poreznog statusa.

 - S druge strane trebalo bi jednostrano odustati od naknadnog oporezivanja dohotka, a kasnije i mirovina, u Hrvatskoj. Naš je prijedlog da se inozemni dohodak oporezuje po jedinstvenoj stopi od 15 posto, što odgovara prosječnim poreznim stopama u zemljama EU-a, u kojima radimo i plaćamo taj porez - istaknuo je Andročec dodavši da je naknadno oporezivanje bila kap koja je prelila čašu u argumentaciji radnika i radnica da se sa svojim obiteljima odjave i isele iz Hrvatske.

- Pod pritiskom smo zemalja domaćina te samih radnika i radnica te njihovih obitelji da, osim što plaćamo porez u zemlji rada, platimo i puno socijalno osiguranje. Kao i u Njemačkoj, namjeravamo i u Austriji organizirano predvoditi radnike i radnice i uspostaviti poslovni sistem. Bilo da je to trgovačko društvo po austrijskom pravu u vlasništvu hrvatske tvrtke ili mješovito poslovno udruženje po pravu EU-a, bilo da su to naše nesamostalne podružnice, mi ćemo za naše radnike i radnice imati svoju firmu, u kojoj će moći biti zaposleni i osigurani u Austriji, tako da maksimalno koriste prednosti rada i socijalnog sustava u toj zemlji - rekao je Andročec.

Kad je riječ o velikim njemačkim i austrijskim mirovinama, kojima se nadaju hrvatski radnici i radnice, Andročec tvrdi da je to vrijeme prošlo:

- Hrvatski radnici i radnice nisu svjesni toga da će mirovine koje se tek sad počinju uplaćivati u Njemačkoj i Austriji biti minimalne i u rangu socijalne pomoći, koja će se onda još naknadno oporezivati u Hrvatskoj. Nažalost, prošlo je vrijeme velikih njemačkih mirovina, a neće biti ni velikih austrijskih mirovina –rekao je.

- Kao poduzeća s izaslanim radnicima i radnicama, omogućili smo svima da se plaća u drugi i treći stup kako bi se alimentirao neadekvatni prvi stup, naša legendarna 'penzija'. Ako imamo prosječnu plaću od 2000 eura u našem sustavu, a uz to još 250 do 500 eura se stavlja sa strane na konto radnika i radnica, imamo financijsku osnovu za socijalnu budućnost naših radnika i radnica, čak i ako sasvim zakaže hrvatski mirovinski sustav. Ostaju strukturni i biološki problemi radne snage. Zasad niti jedna zemlja istočne Europe, osim Mađarske, nije napravila povoljan model za ostanak radne snage, niti je iznijela model privlačenja poželjne tuđe radne snage - zaključio je Andročec.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!