Vijesti / Gospodarstvo

PROJEKT MLADO MEĐIMURJE

MLADO MEĐIMURJE 'Želimo od Međimurja napraviti svjetski poznatu vinsku regiju'

MLADO MEĐIMURJE 'Želimo od Međimurja napraviti svjetski poznatu vinsku regiju'
TERCA ART

Deset međimurskih vinarija Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl – Medenjak, Kocijan, Kunčić, Preiner, Štampar i Tomšić drugu godinu zaredom nastavlja s projektom Mlado Međimurje

Projekt su prošle godine pokrenuli mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

DAVID ŠTAMPAR 'Želimo od Međimurja napraviti svjetski poznatu vinsku regiju' DAVID ŠTAMPAR 'Želimo od Međimurja napraviti svjetski poznatu vinsku regiju'

O projektu i o prvim reakcijama potrošača razgovarali smo s Davidom Štamparom, predsjednikom Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae te Teom Dvanajščak Vuković.

- Razvijanje brenda mladog vina dugotrajni je proces, a mi smo tek na početku. Općenito se još razvija kultura pijenja vina  pa smo i iz tog razloga lani počeli s prodajom mladog vina. Treba spomenuti da je već prve godine bilo iznenađujuće dobro prihvaćeno, a ove godine već sada bilježimo bolje rezultate. Naravno treba puno raditi na promociji i na ciljanim degustacijama. Iz svog iskustva mogu reći da gdje god napravimo prezentaciju mladog vina svugdje se prihvati i kreće u prodaju. Mlada vina su lagana, lepršava te zavodljiva. To je i prava karakteristika našeg vinogorja. Glavobolje nema što je bila najveća predrasuda kada smo počeli prodavati mlada vina. Danas se jako mijenja svijest o vinu i potrošači su sve više educirani i znaju što piju. Ovom prilikom pozivam ljude da se educiraju na sommelierskim tečajevima koji se organiziraju i u Međimurju. Jedino tako možemo napredovati kao enogastronomska destinacija – započinje naš razgovor mladi Štampar te nastavlja:

- Ove godine u projekt Mlado Međimurje uključilo se 10 vinara. Dapače da je poželjno da se što više vinara priključi što je pozitivno. U udruzi smo napravili pravilnik i smjernice kojih se moramo pridržavati kako bi zadovoljili kriterije kod plasiranja mladog vina na tržište. – govori nam David te najavljuje nešto novo.

- Naša Udruga već radi na jednom projektu koji će ostati u tajnosti do zadnjeg trena i opet najavljujem da ćemo biti prvi u Hrvatskoj  s tim projektom kao što smo bili s bocom za Pušipel koja je bila više nego pun pogodak. Ono što mogu spomenuti je čaša za Pušipel koja će uskoro ugledati svjetlo dana. To su sve mali detalji koji iziskuju vremena i novaca, no smatram da je to jedini način da do kraja posložimo 'puzzle' i od Međimurja napravimo svjetski poznatu regiju. – hrabro i odlučno završava naš razgovor David Štampar.

Trend druženja uz mlada vina kojeg su potaknuli međimurski vinari, vinska je publika izuzetno dobro prihvatila.

- Mlado vino su potrošači prihvatili u puno većem obujmu nego prošle godine. Prošle godine smo po prvi put izašli sa takvim vinima na tržište pa je bila veća potreba za objašnjenjem da su to vina spremna za tržište, lagana, voćna i jako lijepe aromatike. Ove godine su nas već kupci ispitivali kada bude mlado na tržištu. Mlado vino se u Međimurju može kupiti na policama Magme, odabranim dućanima Metss-a i u „Međimurskom Štacunu“. U kafićima i restoranima se također može naći mlado vino koje se može konzumirati i na čaše i na cijele butelje. – govori nam Tea Dvanajščak Vuković te s ponosom ističe:

- Mlado Međimurje predstavio je Siniša Lasan, sommelier i sudac na natjecanju Decanter World Wine Awards. Siniša je općenito veliki ljubitelje međimurskih vina. Vrlo je rano prepoznao našu kvalitetu. To se i potvrdilo velikim brojem diploma sa međunarodnog ocjenjivanja vina „Decanter“. – završava razgovor naša sugovornica.

Živahnost, lepršavost, naglašena mineralnost te niži postotak alkohola glavna su obilježja etiketa Mladog Međimurja. Ova su vina proizvedena od sorti rizvanac, silvanac zeleni, sauvignon, chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i pinot sivi koje daju pitka, lagana i osvježavajuća vina. Vjerujemo da će ovaj hvalevrijedan projekt, iduće godine okupiti još veći broj vinskih entuzijasta uz čija ćemo mlada vina uživati u ovim jesenskim i zimskim danima.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video