Vijesti / Gospodarstvo

REAGIRANJE

VIS I NEPALCI 'Inspekcija rada utvrdila da nije bilo pogrešnog postupanja prema radnicima'

VIS I NEPALCI 'Inspekcija rada utvrdila da nije bilo pogrešnog postupanja prema radnicima'
PIXSELL, RTL

'Ukoliko se takva zlonamjerna postupanja protiv tvrtke nastave, VIS PROMOTEX će biti primoran preseliti svoju proizvodnju izvan granica Hrvatske u neku od zemalja u kojoj vlada puno pozitivnija i profesionalnija poduzetnička klima', poručuju iz tvrtke.

Uprava varaždinske tvrtke VIS Promotex po drugi puta se oglasila nakon priloga emitiranog u RTL-ovoj istraživačkoj emisiji Potraga, u kojoj je bilo riječi o nezadovoljnim radnicima iz Nepala.

> MODERNI ROBOVI Nepalci digli kredite da dođu u Varaždin pa nakon četiri mjeseca dobili ultimatum - minimalac ili otkaz!

Oni su, kako su tvrdili, bili prisiljeni potpisani aneks ugovora o radu čime im je plaća bila smanjena na 3.200 kuna, iako je ugovorena plaća, zbog koje su i doputovali iz Nepala, bila ugovorena na 4.000 kuna neto.

Iz VIS Promotexa u svojem prvom javnom reagiranju iznijeli su, između ostalog, i primjere pisama nekolicine nepalskih radnika koji su se ispričali zbog medijskog istupa, tvrdeći da su time htjeli zaštititi dvojicu svojih nepalskih kolega.

> NEPALCI SE ISPRIČALI 'Pogriješili smo, ovo je odlična kompanija i svi su prijateljski nastrojeni'

U međuvremenu je inspekcija rada, poručuju iz VIS Promotexa, ustvrdila da nikakvih nepravilnosti u postupanju prema radničkim pravima nije bilo.

Izjavu za medije VIS Promotexa u nastavku prenosimo u cijelosti.

Inspekcija obavila nadzor

Nastavno na nedavne natpise u medijima vezano uz našu tvrtku, želimo izvijestiti javnost da je inspekcija rada obavila nadzor, te jednoznačno utvrdila da nije bilo apsolutno nikakvih nepravilnosti u radu tvrtke, niti bilo kakvog pogrešnog postupanja prema radnicima ili njihovim pravima.

Maliciozni istupi dvojice radnika

Žalosti nas činjenica da se tvrtku VIS PROMOTEX, koja u Varaždinu razvija i štiti proizvodnju koja postoji već punih 90 godina, neopravdano proziva i šalju se lažne prijave inspekciji rada uslijed malicioznih te posve individualnih i neprofesionalnih istupa dvojice stranih radnika, naspram više stotina ostalih radnika s kojima tvrtka ima obostrano vrlo korektan i profesionalni poslovni odnos.

I sami priznali svoje loše postupanje

Također, valja naglasiti da su naposljetku dvojica, u medijima spomenutih stranih radnika, i sami priznali svoje loše i neprofesionalno postupanje u toku radnog vremena, te se sporazumno razišli s našom tvrtkom.

Aktivnosti tvrtke za svaku pohvalu

Ovakvi događaji vrio negativno utječu na poduzetnike te sadašnje i buduće potencijalne investitore. Također, ovakve situacije imaju i negativan utjecaj na rad u takvoj sredini u kojoj netko, iz samo njemu znanih razloga, stvara senzacije, a gdje su aktivnosti tvrtke zapravo za pohvalu.

Zapošljava oko 500 radnika

Naime, tvrtka VIS PROMOTEX godišnje u sezoni zapošljava oko 500 radnika čija radna prava apsolutno poštuje te podmiruje sve svoje obveze prema njima u potpunosti i na vrijeme. U posljednjih je 5 godina s osnova plaća, davanja te drugih dodataka tvrtka isplatila radnicima, državi i Gradu Varaždinu više od 69 milijuna kuna.

Izvoz na više od 50 tržišta

Napomenimo i to da je ove godine VIS PROMOTEX ostvario rekord u svojoj proizvodnji i prodaji i izvezao iz Varaždina više od 180.000 promotivnih suncobrana na više od 50 tržišta Europe i svijeta te pritom osvojio i nova inozemna tržišta u koja plasira i izvozi svoje proizvode, a koje u potpunosti proizvodi u zaokruženom proizvodnom procesu u vlastitim tvorničkim kompleksima u Hrvatskoj.

Iduće godine još više

U narednoj 2020. godini tvrtka planira ostvariti još veći prodajni uspjeh te izvesti još veću količinu promotivnih suncobrana na postojeća i nova strana tržišta diljem svijeta.

Morat će preseliti proizvodnju

Ukoliko se takva zlonamjerna postupanja protiv tvrtke nastave, VIS PROMOTEX će biti primoran preseliti svoju proizvodnju izvan granica Hrvatske u neku od zemalja u kojoj vlada puno pozitivnija i profesionalnija poduzetnička klima, a osim toga obavijestiti o istom i druge investitore kroz gospodarska udruženja.

UPRAVA VIS PROMOTEX d.o.o.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video