Vijesti / Gospodarstvo

90 GODINA

PRIJEPORI Dok VIS Promotex obilježava jubilej, iz VIS Konfekcije poručuju: 'Mi smo jedini pravni sljednik'

PRIJEPORI Dok VIS Promotex obilježava jubilej, iz VIS Konfekcije poručuju: 'Mi smo jedini pravni sljednik'
Google Maps

'VIS Promotex osnovan je tek 2014. godine. VIS Tkanine više ne postoje, VIS Konfekcija djeluje od 1957. godine, a nekadašnja VIS Kišobranarna i galanterija osnovana je 1958. godine', kaže Milica Čengić.

Prije punih 90 godina, 14. prosinca 1929. godine, osnovana je tvrtka Varaždinska industrija svile d.d.

Velikih i važnih devet desetljeća svilarske tradicije u Varaždinu značajna je obljetnica, a tvrtke proizašle iz tog prvotnog VIS-a i dalje postoje i djeluju u Varaždinu.

No tu nastaje i problem, jer, kako se čini, postoje neslaganja oko toga koja je tvrtka pravi sljednik tog devedesetogodišnjeg VIS-a.

Tako je s jedne strane navedeno da će tvrtka 'VIS Promotex u svibnju iduće godine obilježiti 90. obljetnicu početka proizvodnje u tvornici Varaždinska industrija svile d.d.' Citat je to iz članka objavljenog u Regionalnom tjedniku 10. prosinca.

U njemu se piše da je VIS Promotex 'jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj'.

S tom se konstatacijom ne slaže Milica Čengić, direktorica varaždinske tvrtke VIS Konfekcija d.d. Naime, upozorava ona, VIS Promotex postoji svega pet godina, budući da je društvo osnovano 29. prosinca 2014. godine.

- S druge strane, tvrtka VIS Konfekcija samostalna je pravna osoba već desetljećima, ne radi u sklopu VIS Promotexa odnosno nije dio grupe s njom povezanim tvrtkama, što mnogo građana ni ne zna. Ljudi u pravilu ime VIS vežu uz onu staru tvrtku, a od te tvrtke izvorno ja nastavilo raditi samo naše poduzeće VIS Konfekcija - poručuje Milica Čengić.

Ona podsjeća da su iz nekadašnjeg VIS-a nastala tri društva. To su VIS Tkanine, VIS Konfekcija i VIS Kišobranarna i galanterija.

- Nažalost, VIS Tkanine su početkom 2000-tih godina otišle u stečaj i kao pravni subjekt su brisane. Od ostale dvije tvrtke, VIS Konfekcija postoji od 1957. godine, a nekadašnja VIS Kišobranarna i galanterija od 1958. godine. Stoga, ukoliko govorimo o pravnome sljedništvu tvrtke Varaždinska industrija svile iz 1929. godine, onda to može biti samo VIS Konfekcija, a ne VIS Promotex - upozorava Čengić.

Spomenuta tvrtka VIS Tkanine nije preživjela kao pravni subjekt, ali je njezinu imovinu u vrijeme stečaja kupila tvrtka SVIS odnosno Svilana VIS, u vlasništvu tvrtke Patting Davora Patafte. Stečajni upravitelj bio je Vlado Sevšek.

Ta je tvrtka kasnije mijenjala naziv u VIS, pa u T7 VIS pa u Održivi razvoj, a danas se zove T&H Invest. Djelatnosti te tvrtke gotovo više nisu uopće vezane uz tekstil, već uz gospodarenje otpadom, energetiku, građevinarstvo, poslovanje nekretninama i slično.

Patting je, osim imovine VIS Tkanina, kupio i VIS Kišobranarnu i galanteriju d.d. Ta tvrtka kasnije postaje VIS KG d.o.o., a danas se zove K Tekstil. I dalje je u vlasništvu obitelji Patafta. No tvrtke K Tekstil i VIS Promotex nisu izravno povezane.

U VIS Konfekciji, osim što ističu svoje pravno sljedništvo 'starog' VIS-a temeljeno na podacima iz sudskog registra, naglašavaju i da ova tvrtka jedina i danas nosi logotip koji je star nekoliko desetljeća.

- U svim starim monografijama tada cjelovitog VIS-a pojavljuje se taj logotip. Danas taj logotip nosi upravo VIS Konfekcija - riječi su Milice Čengić, direktorice tvrtke.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!