Vijesti / Gospodarstvo

VARTEKS

Nenad Bakić: 'Priču s Varteksom nikad ne bih ponovio, pokazala se težom nego što sam mislio'

Nenad Bakić: 'Priču s Varteksom nikad ne bih ponovio, pokazala se težom nego što sam mislio'
Luka Stanzl/Pixsell

'Ta je firma zapravo bila klinički mrtva. A istovremeno smo u jednoj od najbrutalnijih industrija u svijetu', kaže Bakić, koji više nije čelnik uprave.

Donedavni čelnik uprave Varteksa Nenad Bakić gostovao je Studiju 4 HRT-a.

S posljednjim danom stare godine Nenad Bakić se povukao s mjesta uprave Varteksa, a rad nastavlja u nadzornom odboru.

- Mi nismo još uspjeli, mi smo vratili brend na tržište, naši dućani funkcioniraju i mislim da smo u ključnim stvarima kao što su odijela i kaputi opet postali prva adresa, ali što se tiče posla, dali sam ja kao ulagač uspio ili nisam, tu smo još na vrlo skliskoj zoni, da ne zavaravamo ljude, u vrlo rizičnoj priči - rekao je Bakić za HRT.

Na pitanje da li bi sada, kada se osvrne na prethodne godine, posebno na 2019., sve ponovio, Bakić je rekao da ne bi.

- Nikada. Ta priča s Varteksom se pokazala puno težom nego što sam ja mislio. Prvo zato što nisam odradio domaću zadaću i ustanovio u kojoj mjeri je firma bila propala. Znači ona je bila klinički mrtva zapravo. A s druge strane što smo se našli u situaciji gdje je puno negativnih sila radilo protiv nas. Istovremeno smo u jednoj od najbrutalnijih industrija u svijetu.

Prisjetio se svog dolaska u Varteks.

- U nekom trenutku uprava je imala ideju o dokapitalizaciiu od strane engleskog fonda, koja je propala, i tada je bilo pitanje hoće li firma propasti, jer je bila potpuno posušena od kapitala, nije bilo obrtnih sredstava. Police su bile doslovno prazne te 2017., 2018. godine, bila je pala i kvaliteta. I onda sam rekao ok, potrebno je, u tom trenutku, 20 milijuna kuna da firmu spasimo. Rekao sam pa dobro, to mogu riskirati, to je ogroman novac za mene, ali mislim da možemo uspjeti. Međutim pokazalo se da je trebalo puno više sredstava - osvrnuo se na to razdoblje Bakić.

Rekao je da Varteks u 12 godina izgubio više od 800 milijuna kuna, a sve je nadoknađeno prodajom nekretnina. 

- Mnogi se sjećaju da je jedna od glavnih zgrada na zagrebačkom glavnom trgu bila Varteksova, koja je prodana. Nakon toga prodane su robne kuće u Rijeci, Varaždinu i sve ostale su prodane da bi se ti minusi podmirili. Ali to ne može vječno trajati, ne možeš vječno poslovati uz gubitak i prodavati sve.

U jednom trenutku, pokazalo se, više nisu imali što za prodati.

- Onda je uprava počela panično tražiti... 'Nemamo za plaće, nemamo za plaće', 'banke nas neće pratiti zbog te naše loše povijesti'. Varteks nije mogao dobiti ni kunu eksternog financiranja, ni od banaka, ni od tržišta kapitala i onda sam ja, čisto poduzetnički rekao 'ok, posudit ću ja još 2 milijuna kuna', pa još 3 milijuna kuna pa 2 pa 4 pa 1 i tako je to krenulo i onda moram reći da nisam bio potpuno racionalan nego sam gledao 'ok, kada smo već zagrizli toliko, idemo to spasiti'. Na koncu je to završilo povelikom investicijom, ali smo stabilizirali poslovni model. E, sada još uvijek imamo bilancu slabu - opisao je situaciju Bakić.

To znači da ih trenutno banke ne prate u onolikoj mjeri koliko bi htjeli, no kazao je da se i tržište otvara. Tvrdi da je pronađen poslovni model koji ostvaruje dobit i cilj je dizati profitabilnost.

- Što se tiče samoga brenda, same odjeće, svatko danas može ušetati u dućan Varteksa ili otići na web shop i vidjeti da to bliješti kvalitetom i modom. Doveli smo, kao prvo, dosta dobrih ljudi u management, unaprijedili smo odnose s radnicima... To je jedna od najsiromašnijih industrija u zemlji. Male su plaće u Varteksu, kao i u svim tekstilnim tvrtkama. Samo nije taj notorni minimalac koji se i diže, nego su uvijek i neki dodaci za prisustvo na poslu, za ostvarenje norme, prijevoz je dosta galantan kod nas i tako dalje. Međutim naš cilj je, naravno kako plaće moraju ići gore, naš cilj je sada dizati profitabilnost koja je došla - najavljuje daljnje korake.

Za razliku od prije, sada je u Varteksu minimalan odljev radnika.

- Mi imamo dva poslovna modela. Ako postanemo vrlo brzo vrlo uspješni onda ćemo se moći udružiti s drugim kompanijama u tekstilu, jer smo našli poslovni model koji je dobitan. Konkretno, mi radimo odijela za neke od najvećih svjetskih brendova. Ali taj svjetski brend ti pošalje materijal i plati ti rad. On kaže mi plaćamo rad toliko i toliko s obzirom na to da je kod vas plaća takva i takva i još na to ti plaćamo 10, 15, 20, 25 posto, svejedno koliko, ti se tu snađi. To je takozvani cost-plus poslovni model, znači ti ne stvaraš dodatnu vrijednost, nego ti netko plaća koliko je dovoljno da preživiš ili ne preživiš - iznio je kako se trenutno radi.

No kaže da Varteks želi ponovno etablirati hrvatsku modu.

- I s našim dizajnerima i s drugim manjim hrvatskim dizajnerima, jer je moda profitabilna. I također onda zbog velike potražnje vlastite mode, biti u modi fleksibilan, uzeti kapacitet za druge na tržištu. Jer mi, kao i neke druge hrvatske tvrtke, radimo najkompliciranije stvari, a to su odijela. Primjerice mi smo službeni izvođač u Kinu, zašto, jer odijelo, dobro odijelo, ima u sebi  130 komada nečega i ta kvaliteta je još uvijek, vjerovali ili ne, teška za proizvesti u Kini, Indoneziji i tako dalje. Mi za jedan veliki svjetski brend izvozimo direktno u Kinu, Kinezi uvoze hrvatsku odjeću. 

Cijeli intervju s Nenadom Bakićem pogledajte na HRT-u.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!