Vijesti / Gospodarstvo

PREDAVANJE

FOTO Međimurskim proizvođačima krumpira prezentirani preparati zaštite protiv plamenjače i crne pjegavosti

FOTO Međimurskim proizvođačima krumpira prezentirani preparati zaštite protiv plamenjače i crne pjegavosti
eMedjimurje

Globalne klimatske promjene, sve češće bolesti i želja za postizanjem kvalitete i ekonomičnosti u proizvodnji krumpira nagnalo je stotinjak poljoprivrednika iz međimurskog kraja da prisustvuju predavanju o zaštiti krumpira

Na predavanju je bilo riječ o zaštiti krumpira od prvenstveno plamenjače i crne pjegavosti te čuju najnovije informacije koje je prikupio voditelj ispostave Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Međimurske županije Milorad Šubić.

- U današnje vrijeme teško je prognozirati uvjete i izazove kakvi će u ovoj godini biti pred poljoprivrednim proizvođačima. Sada već davnih 90-ih ali i na početku milenija, u promatranih pet godina u samo jednoj sezoni imali smo problem epidemije bolesti, sada zbog globalnih klimatskih promjena zadnjih pet godina bilježimo probleme tri puta u promatranom periodu. Zbog zaštite okoliša, programa održive uporabe pesticida, pojačane ekotoksokologije primorani smo raditi kompromis da budemo konkurentni na tržištu. Svake godine radimo ovakve neformalne sastanke. Međimurska udruga proizvođača krumpira na čelu sa Damirom Mesarićem te certificirani prodavači zbog cilja što uspješnije proizvodnje okupljaju poljoprivrednike da čuju novitete i primjene ih na polju te da su spremni prepoznati problem i riješiti ga. Nadamo se da će ova godina biti prosječna. Iskustvo zadnjih par godina tjera nas da budemo spremni na izvanredno neobičnu godinu jer naša tvornica je na otvorenom. Zato pratimo podatke meteoroloških stanica, dobivši tako pravovremene informacije što se dešava na polju, kada i s kojim sredstvima krenuti u zaštitu da se spriječe pojave bolesti. Radim na tome 25 godina i posljednje godine su jako izazovne. Mogu reći da prosječni međimurski proizvođač merkantilnog krumpira ima sposobnosti i vlastitog iskustva da kombinira prikupljena znanja struke. Danas je na tržištu pedesetak preparata zaštite, pa je potrebno odabrati ono što svatko smatra da je za njegovu proizvodnju najbolje. Dobar prinos, nizak trošak proizvodnje, produktivnost i konkurentnost na tržištu četiri su faktora kojima teže proizvođači, ispričao nam je Šubić. 

Okupljenima je informacije o zaštitnim preparatima Nautile DG, Proxanil 450, Xanadu ispred poduzeća Vlado d.o.o. kao generalnog zastupnika tih proizvoda za hrvatsko tržište u 2020. godini, iznio agronom zadužen za proces distibucije Božidar Madić. 

- Imamo pravo na zastupstvo i distribuciju vrhunskih preventivnih preparata zaštite lista i stabljike krumpira, vinove loze i rajčice od plamenjače, za što je najbolje sredstvo Nautile DG  kao prvi odabir u učinkovitom suzbijanju u početnim fenofazama razvoja kulturne biljke, a koji kombinira dvije djelatne tvari, cimoksanil i mankozeb. Za trenutačni prekid zaštite širenja plamenjače krumpira ili rajčice odnosno eradiktivni učinak te izražen učinak liječenja iliti kurativni učinak, nudimo zlatni standard farmera Europe u fungicidnoj zaštiti Proxanil 450 koji je sačinjen od kombinacije cimoksanila i propamokarba. Primijenjeni su u preventivno ili u ranijim stadijima infekcije odnosno ostvarene zaraze i to unutar 48 sati. Pouzdano i cjelovito štite stabljiku i listove, kazao je Madić. 
- Xanadu, preparat namijenjen za suzbijanje širokolisnih korova u svim žitaricama (pšenica, ječam, tritikale, zob) primjenjiv je do faze zastavice. Proizvod koji distribuiramo je Select super, vodeći herbicid za suzbijanje svih uskolisnih korova u krumpiru i ostalom povrću (luk, češnjak, grah, ...) te uljaricama, rekao je voditelj prodaje tih proizvoda Božidar Madić.

Okupljeni su sa zainteresiranošću popratili sve informacije koje im je dvojac podastrao kako bi ih što bolje iskoristili u vlastitoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Za više informacija, sastanak ili narudžbu zaštitnih preparata koji su generalni zastupnik u Hrvatskoj - Proxanil 450, Nautile DG, Xanadu te Select super kojeg distribuiraju obratite se s povjerenjem agronomu i voditelju prodaje zaštite poduzeća Vlado d.o.o. Božidaru Madiću na kontakt broj 098/316-650 ili email [email protected]

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video