Vijesti / Gospodarstvo

dani poslova

Traženi konobari, kuhari, spremačice: Trebat će nam dodatnih 300 do 400 novih radnika

Traženi konobari, kuhari, spremačice: Trebat će nam dodatnih 300 do 400 novih radnika
Ilustracija

Prikaza radi, za kruh je u lanjskoj sezoni zarađivalo približno 22.000 nezaposlenih, od kojih su trećina Slavonci.

Više od 150.000 osoba radit će u ovoj godini u hrvatskom turizmu. Nastavlja se time trend povećanja od 5000 do 10.000 radnika svake godine. Da radi u idućoj sezoni na Jadranu, iskazalo je interes, po anketama HZZ-a, oko 16.000 nezaposlenih. Prikaza radi, za kruh je u lanjskoj sezoni zarađivalo približno 22.000 nezaposlenih, od kojih su trećina Slavonci. No, potrebe su za radnicima veće pa je Vlada RH odobrila ukupnu kvotu od 78.000 za 'uvoz' radne snage u našu zemlju, od čega je 30.000 za turizam.

U pet slavonskih županija približno je 37.000 nezaposlenih, a upravo je to 'bazen' u koji poslodavci žele 'zagrabiti'. Slavonci su se, složni su oni, pokazali kao najbolji radnici, a što im nude, prikazali su u petak u Osijeku, na Danima poslova u turizmu. Za novom prilikom tragala je i mlada Marija Papić.

- Zanima me konobarenje, jer tu imam iskustva. Nezaposlena sam više od godinu dana. Inače sam diplomirani inženjer zootehnike, ali posao u struci ne mogu naći. Nadam se, naravno, poslu u svom kraju. Nije mi lako odlučiti se na odlazak, ovdje mi je sve, dečko, kuća... - govori 28-godišnja Marija.

- Plaće su u turizmu, u ugostiteljstvu, rasle oko 13 posto u tri godine. Investicije su ove godine 1,76 milijardi eura, što je porast od 55 posto u tri godine, i to je znak da nam treba kvalitetna radna snaga, diže se sve na 4 ili 5 zvjezdica - naveo je ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar Josip Aladrović naveo je nove mjere aktivne politike zapošljavanja, u kojima od 1. siječnja nema stručnog osposobljavanja bez radnog odnosa. Zamjenjuje ga se pripravništvom.

- Delimitirane su potpore za zapošljavanje, potpore za samozpošljavanje su porasle na 75, 85 i 100 tisuća kuna, ovisno o razvijenosti krajeva u kojima se ostvaruju. Time želimo dodatno potaknuti razvoj Hrvatske, zapošljavanje, kvalitetniju i dugoročno osposobljeniju radnu snagu - rekao je Aladrović.

Traže se konobari, kuhari, vozači, trgovci...

- Najveći nam je fokus na konobarima, kuharima i sobaricama. Lani smo zapošljavali više od 7000, a ove godine će nam trebati dodatnih 300 do 400 novih radnika. Minimalna primanja su 5000 kuna neto, s punom satnicom. Radnici izvan Istarske županije imaju pravu na smještaj i tople obroke. Prvi smo u hrvatskom turizmu uveli 13. plaću, u iznosu od 3000 kuna neto za stalne radnike i one koji su radili više od 10 mjeseci u sezoni, te dodatne nagrade za one koji su radili kraće od 10 mjeseci, kao i dar za dijete, regres te bon od 600 kuna u jednom našem trgovačkom lancu - prikazao je Andrea Damiani iz tvrtke Valamar, voditelj ureda ljudskih potencijala za Poreč.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video