Vijesti / Gospodarstvo

142 MILIJUNA KUNA

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA Stručnjaci iz REA-e vodit će građane kroz postupak prijave na natječaj za sufinanciranje

ENERGETSKA OBNOVA KUĆA Stručnjaci iz REA-e vodit će građane kroz postupak prijave na natječaj za sufinanciranje
Varaždinski.hr

Oni koji zadovolje uvjete i budu imali 'najbrži prst' mogu računati na to da im država plati 60% troškova radova

Od 6. veljače svi zainteresirani Varaždinci moći će dobiti besplatne savjete i pomoć oko prijave na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, koji bi trebao biti objavljen krajem ožujka.

Najavljeno je to danas na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici. Rečeno je da će usluge građanima pružati ured koji Regionalna agencija Sjever - REA otvara u Varaždinu. Uredu kao svojevrsni domaćin prostor daje Razvojna agencija Sjever - DAN, rekao je njezin direktor Miljenko Ernoić.

Radno vrijeme ureda bit će utorkom i četvrtkom od 9 do 12 i od 15 do 17 sati. 

Veliki interes građana postoji za ovaj natječaj, rekao je pročelnik Tomislav Bogović, podsjetivši da je zadnji put na razini države slična mjera bila pokrenuta još 2015. godine. 

I predstavnici REA-e predviđaju da će biti mnogo upita i prijava te da će naposljetku na natječaju mogao biti presudan i 'najbrži prst'.

- Zato je važno da se s pripremama dokumentacije krene što prije - pozvao je građane Ivan Šimić, direktor REA-e. 

Ured u Varaždinu vodit će Damir Mandić. On je iznio više detalja o natječaju koji slijedi.

Rekao je tako da je ukupno osigurano 142 milijuna kuna. Jedan dio tih sredstava, 20 posto, namijenjen je socijalno ugroženima, i njima se energetska obnova financira u cijelosti. Ostatak sredstava na raspolaganju je ostalim građanima, a država financira 60 posto troškova projekta. 

Postoje i limiti. Primjerice, za ovojnicu građevine, u što je uključeno i krovište, gornja granica je trošak radova od 100.000 kuna, od čega država osigurava 60.000 kuna.

Neki od dokumenata koji će biti potrebno pribaviti za prijavu na natječaj su primjerice energetski certifikat ne stariji od studenoga 2012. godine, energetsko izvješće, foto-dokumentacija građevine, dokaz da vlasnik živi u toj nekretnini, dokaz o vlasništvu te nekretnina mora biti legalizirana. 

Uz sve to, mora se pokazati da će se projektom ostvariti uštede od 50 posto, rečeno je.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar pozvao je građane da iskoriste usluge REA-e koje su im na raspolaganju. 

Treba pritom napomenuti da su savjeti i pomoć besplatni, ali REA ne izrađuje energetske certifikate i ostalu potrebnu dokumentaciju. To je trošak koji pri prijavi građani moraju snositi sami. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video