Vijesti / Gospodarstvo

dogovori u tijeku

ZBRINJAVANJE OTPADA Čakovec, Varaždin i Koprivnica dogovaraju gradnju spalionice na varaždinskom području

ZBRINJAVANJE OTPADA Čakovec, Varaždin i Koprivnica dogovaraju gradnju spalionice na varaždinskom području
Dominik Sever/Insy Productions

'Samo svi zajedno imamo dovoljno otpada koji bi omogućio da takav objekt bude financijski održiv, dakle u ovaj projekt možemo ići samo dogovorno'...

Sredinom tjedna je u Društvenom domu u Totovcu održan Zbog mještana. Okupilo se tridesetak građana, a razgovaralo se o aktualnostima vezanim uz ovo naselje u sastavu Grada Čakovca, s naglaskom na prošlogodišnji požar na obližnjem odlagalištu otpada.

Vezana vijest:

Zlatan Avar nije realno Avar o spalionici: 'To je smiješno. Nismo za to i o tome uopće nismo razgovarali'

Građane je, kako piše eMeđimurje, zanimalo kakva je budućnost ovog odlagališta, s obzirom da GKP Čakom, prema njihovim informacijama, namjerava otkupiti dio okolnog zemljišta, kako bi uredio dodatno polje za odlaganje otpada.

Čakovečki gradonačelnik Kovač rekao je da zbog nesređenog sustava trajnog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, odnosno sve očitijeg neuspjeha važećeg sustava regionalnih odlagališta, Čakovec mora imati B varijantu.

- Kako na odlagalištu još ima mjesta za otpad koji se prikupi u godinu, najviše godinu i pol dana, trebamo osigurati mjesto gdje ćemo odlagati otpad i nakon tog roka. Ako se i ne napusti sustav regionalnih odlagališta, odlagalište u Piškornici do onda najvjerojatnije neće početi s radom. 

Osim pripreme novog polja, Grad je u ozbiljnim razgovorima s gradovima Varaždinom i Koprivnicom te švicarskim partnerima, kako bi se na varaždinskom području izgradila spalionica, koja bi zbrinjavala otpad i s našeg područja - kazao je pritom.

- Samo svi zajedno imamo dovoljno otpada koji bi omogućio da takav objekt bude financijski održiv, dakle u ovaj projekt možemo ići samo dogovorno - dodao je.

- Bez obzira na to kakav će sustav trajnog zbrinjavanja otpada za nekoliko godina biti na snazi u Hrvatskoj, Grad i Čakom moraju imati rješenje već dogodine kad se popune postojeći kapaciteti odlagališta - kazao je Kovač.

Direktor ČAKOM-a Ivica Perhoč rekao je da tvrtka još nije kupovala zemljište, već da je tek razgovarala s vlasnicima.

- Nažalost, jedino moguće širenje odlagališta je ono prema samom Totovcu, jer se s dvije strane nalaze već izgrađena postrojenja, a s treće dalekovod. Također, u planu je i izgradnja kompostane, također u sklopu odlagališta. Ukoliko se izgradi novo polje, na njega će se moći odlagati isključivo otpad s područja s kojih ga i sad ČAKOM odvozi, odnosno neće se povećavati godišnji kapacitet odlagališta.

Govorilo se i o komunalnoj problematici u Totovcu. Prema Kovačevim riječima, sve što je bilo dogovoreno, uglavnom je i odrađeno. Sve realne želje i potrebe ovog naselja uzimaju se u obzir te rješavaju u najbržem mogućem roku, piše eMeđimurje.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!