Vijesti / Gospodarstvo

VIRUS I GOSPODARSTVO

UGOSTITELJI NA UDARU Promet manji i do 80%! 'Borit ćemo se za očuvanje svih radnih mjesta'

UGOSTITELJI NA UDARU Promet manji i do 80%! 'Borit ćemo se za očuvanje svih radnih mjesta'

Među varaždinskim ugostiteljima provjerili smo koliko su spremni za sljedeću fazu krize koja ih je prve dotaknula.

Ugostiteljstvo je gospodarska grana koja je vrlo brzo i vrlo snažno zahvaćena ovom novom krizom koja pogađa sve segmente društva. Nakon što su restorani i kafići uglavnom poluprazni i sve prazniji, pred njima je očito i mjera obveznog zatvaranja svih lokala koji nisu nužni za rad.

Očuvanje radnih mjesta prioritet

Tvrtka koja u Varaždinu zapošljava najviše ljudi je Gastrocom, koji ima u vlasništvu nekoliko restorana te Park boutique hotel.

- Prometi su već sad pali drastično, dakle oko 80%, a spremni smo na mjeru zatvaranja, koja očito samo što nije stupila na snagu – istaknuo je Vjekoslav Mintas, voditelj marketinga u Gastrocomu.

Tvrdi da zasad nisu davali nikakve otkaze i da će napraviti sve što je u njihovoj moći da zaštite radna mjesta. U njihovoj tvrtki radi stotinjak zaposlenih i najveći su poslodavac u tom sektoru u Varaždinu.

- Imali smo prije nekoliko dana Skupštinu društva, gdje smo iznijeli stav da ćemo se boriti za očuvanje svih radnih mjesta. Pa i ako treba po cijenu jednog lokala – istaknuo je Vjekoslav Mintas.

Mnogo radnika, njih točno 79, zapošljava i tvrtka Turist d.o.o., u čijem je vlasništvu najveći varaždinski Hotel Turist. Zasad nije bilo otkaza. Iskorištavaju se trenutno slobodni dana, nešto plaćenog godišnjeg odmora te se ističe da će se osloniti na mjere Vlade.

- Moramo se oslanjati na mjere države, to je zasad neminovno. Kontaktirali smo sve poslovne i granske udruge, proučili što se radilo u drugim pogođenim zemljama i dali smo i svoje prijedloge s obzirom na specifičnost lokacije i poslovanja. Naravno da će cjelokupno gospodarstvo biti u većim problemima ako to potraje više mjeseci, primjerice više od tri mjeseca, onda ćemo vidjeti što i kako dalje – ističe Mioković.

Hotelijerstvo prvo osjetilo udar

U ovoj 'korona-krizi' hoteli će biti posebno na udaru, jer, osim o ugostiteljstvu, ovise i o turističkom prometnu noćenjima.

-  Hotelijerstvo je prvo osjetilo i najviše je na udaru, jer turizam ovisi o svjetskom avionskom, željezničkom i brodskom prometu, koji je stopiran te o turistima koji načelno troše višak sredstava. Zasigurno u ovakvim vremenima će taj segment potrošnje apsolutno stati – istaknuo je Matija Mioković iz Hotela Turist.

Informacija o zatvaranju lokala još nije 'aktualna', ali bit će, po svoj prilici, vrlo brzo. Stoga će morati zatvoriti i svojih čak sedam lokala u Varaždinu u tvrtki Medonja, koja zapošljava 50-ak ljudi.

Vlastitim sredstvima zadržati radna mjesta

- U slučaju zatvaranja lokala, a informaciju o čemu očekujemo u svakom trenutku, najprije ćemo se fokusirati na mogućnost čuvanja svih radnih mjesta. Nažalost, u ovom trenutku teško je prognozirati koliko će trajati zabrana rada, no sasvim sigurno znamo da će posljedice biti velike u našem segmentu – istaknuo je Neven Medved iz tvrtke Medonja.

Tvrdi da će pokušati kroz vlastita sredstava zadržati postojeća radna mjesta, no navodi i da zasad nitko ne zna koliko će to potrajati.

-  Ako se produži na dulje od mjesec dana, bojim se nitko neće moći garantirati zadržavanje radnih mjesta – ističe Medved.

Dostava hrane ublažit će pad prometa

Ako se mjere o zatvaranju donesu, jedino što će moći raditi bit će objekti koji imaju dostavu hrane. A tvrtka koja se bavi i dostavom hrane jest Santa Maria. Osim restorana u Optujskoj ulici, imaju i svoju liniju dostave hrane Hallo Klopa, koja vozi jako puno obroka dnevno.

- Naravno da je palo, restoran najviše, ali i dostava. Trudimo se da zadržimo radna mjesta, zasad nije bilo otkaza. Nadamo da će Vlada ponuditi adekvatnu pomoć sukladno situaciji koja je dovela do ozbiljne ugroze radnih mjesta – kaže Mario Perkušić, direktor Santa Marije.

Što se pak tiče dostave, ona bi mogla dijelom pomoći u ublažavanju ekonomskih učinaka, a tvrdi da su spremni i za dodatno povećanje kapaciteta.

- Evo, trudimo se, raspravljamo svaki dan u kuhinji što ćemo. Mi već sada imamo u ponudi gablece po prihvatljivim cijenama, od 20 do 30 kuna, a čini se da ćemo uskoro ponuditi i neke dodatne gablece po tim cijenama, ali to ćemo tek za par dana znati.

Spremni povećati kapacitete dostave

Tvrdi da su spremni i povećati kapacitete pripreme i dostave gableca.

- Imamo zasad i puno veće mogućnosti, naravno ako neće biti prevelikih opterećenja baš u nekim vremenima oko ručka, dakle posebice ako to bude nešto prije ili kasnije od 12 sati – ističe Perkušić te nagovještava da će dostava funkcionirati i do večernjih sati, da će proširiti radno vrijeme koliko god će trebati.

I Gastrocom se time već neko duže vrijeme bavi. Ima i velike količine dostave, opskrbljuju čak i neke tvornice s gablecima.

- Mi već dugo radimo dostavu, u nekim vremenima smo radili i oko tisuću gableca, uglavnom po većim poduzećima, imamo te usluge. Spremni smo i na povećane kapacitete, ako će ljudi biti kod kuće, a dio ljudi ćemo preorijentirati i na te poslove, da budu angažirani – ističe Mintas.

Poslove dostave smatraju pokrenuti i u Medonji, iz svojih restorana.

- Ako će dostava hrane biti omogućena, mi ćemo biti spremni pružiti tu uslugu. Naravno, uz poštivanje svih propisanih mjera samozaštite djelatnika i zaštite naših naručitelja. Kako god, gospodarske aktivnosti koji će biti omogućene, barem će za malo ublažiti značajne gubitke u ugostiteljstvu, smatra Medved.

Nadati se da je kriza prolazna

Što se tiče Hotela Turist, oni su orijentirati uglavnom na catering i domjenke, koji su za sada stali, pa će vjerojatno kuhinja biti zatvorena. Ipak, unatoč svemu, Mioković tvrdi da ostaje pozitivan.

- Ističem da imamo jako puno nepoznatih varijabli, ovo je skroz nepoznata situacija za sve nas. No ne smijemo paničariti, moramo ostati pozitivni, to sada jedino možemo. Moramo se nadati da je kriza prolazna, da će sve brzo proraditi i vratiti se u normalnu funkciju – zaključio je Mioković.

Situacija je slična i u ostalim ugostiteljskim objektima u našem kraju, ali i u cijeloj zemlji, pa čak i šire. U Varaždinu donedavno ugostitelji nisu mogli naći dovoljno radne snage, a sada bi se, odjednom, mogli naći s problemom viška radne snage.

Poziv gradskim čelnicima

- Ako će obustava potrajati duže od mjesec dana, oporavak će biti jako dugačak. Mjere su pokrenute, ali bez nužnih ustupaka mnogi neće biti u mogućnosti nastaviti poslovanje na pravi način. Gledam pozitivno na mjere koje su dosad poznate, nadam se da će ublažiti već sad vidljive posljedice – ističe Medved, a uputio je i poziv svim čelnim ljudima Grada i ostalih institucija lokalne vlasti.

- Pozivam sve predstavnike vlasti da čim prođu mjere izolacije naprave i veliki okrugli stol sa svim čimbenicima ugostiteljskog, turističkog i trgovačkog sektora grada, kako bismo uputili svoje mišljenja i ideja. Vjerujem da će se za novi zamah gospodarstva trebati konzulitrati one koji su na 'prvoj crti bojišnice'. Svima nam je u interesu brzo ozdravljenje gospodarskog sektora – zaključio je Medved.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!