Vijesti / Gospodarstvo

PORUKA VLADI

Sindikati poručuju: 'Opasno je dozvoliti poslodavcima da sami uređuju radne odnose'

Sindikati poručuju: 'Opasno je dozvoliti poslodavcima da sami uređuju radne odnose'
Ilustracija

Pozivaju Vladu Republike Hrvatske da obustavi sve planirane radnje kojima bi izravno omogućila smanjivanja plaća radnika i ostalih prava iz radnog odnosa.

Sindikat PPDIV, EFFAT i IUF upozoravaju Vladu RH i HUP na opasnost od planiranog donošenja zakona kojim se derogiraju osnovna prava radnika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV) najveći je granski sindikat u Republici Hrvatskoj u navedenim sektorima te okuplja oko 17.000.00 članova  kod više od 180 poslodavaca u Republici Hrvatskoj. 

Za istaknuti je da naši članovi sindikata odnosno radnici koji rade u poduzećima čija je djelatnost poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane, ovih tjedana, u vrijeme proglašenja pandemije CoVid-19, vrlo intenzivno rade kako bi osigurali opskrbu pučanstva Republike Hrvatske domaćim prehrambenim proizvodima, osobito u trenucima kada je uvoz stranih artikala smanjen. Ti su radnici radno opterećeni i daju maksimalne napore da njihovi poslodavci održe uspješno poslovanje.

Stoga smo iznenađeni i razočarani s namjerom Vlade da se u ovim okolnostima uvede zakon koji bi derogirao najbitnije odredbe Zakona o radu kao što je najavljeno uvođenje mogućnosti da poslodavci jednostranom odlukom smanje plaću radnika i naknade plaće, zatim da stave izvan snage odredbe kolektivnog ugovora bez sporazuma sa sindikatom - potpisnikom kolektivnog ugovora, da urede raspored radnog vremena, preraspodjelu i sl. bez obveze savjetovanja s radničkim vijećem, itd.

Zakon kojim bi se omogućilo da poslodavci jednostrano - bez suglasnosti radnika i bez instrumenata savjetovanja i suglasnosti s radničkim vijećima te bez dijaloga sa sindikatima kao socijalnim partnerima – uređuju radne odnose, vrlo je opasan, ne samo zbog derogiranja osnovnih postulata dvostranosti uređenja radnopravnih odnosa i slobode ugovaranja, već i zato što bi mogao imati dalekosežne posljedice na socijalnu sigurnost i zdravlje građana. Naime, plaće u sektorima poljoprivrede i prehrane nisu velike, a njihovo daljnje smanjivanje ugrozilo bi egzistenciju radnika i stvorilo nove socijalne slučajeve.

Sindikat PPDIV s ovim je problemom upoznao i IUF (The International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers Associations) koji okuplja 423 sindikata iz 127 različitih zemalja, kao i EFFAT (European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions) koji okuplja 125 sindikata u 38 europskih zemalja, a kojih organizacija je Sindikat PPDIV član.

Stoga su IUF i EFFAT zajedničkim pismom kojeg su poslali premijeru Andreju Plenkoviću, upozorili na izgledne dalekosežne posljedice koje bi namjeravani zakon imao te ukazali da isto ne predstavlja adekvatnu mjeru za suzbijanje epidemije. IUF i EFFAT stoga pozivaju Vladu Republike Hrvatske da obustavi sve planirane radnje kojima bi izravno omogućila smanjivanja plaća radnika i ostalih prava iz radnog odnosa te najavljuju mogućnost poduzimanja daljnjih radnji ako bude potrebno. Sa stavom ovih organizacija upoznata je i Hrvatska udruga poslodavaca,' stoji u priopćenju.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video