Vijesti / Gospodarstvo

rebalans proračuna

Marić: 'Ovo je vrlo jak udar i on će uzrokovati i pad BDP-a, porast javnog duga i deficita'

Marić: 'Ovo je vrlo jak udar i on će uzrokovati i pad BDP-a, porast javnog duga i deficita'
Luka Stanzl/Pixsell

Ministar financija gostovao je u RTL-u Danas te govorio o aktualnoj situaciju u gospodarstvu.

- Osigurava funkcioniranje države i adekvatan je okolnostima korona krize - tako je ministar Zdravko Marić opisao rebalans proračuna koji se u mandatu ove Vlade dogodio prvi put u prvoj polovini godine, piše RTL

Rebalans zbog financijskog aspekta korona-šoka obilježio je drastičan pad prihoda i veliki deficit koji će se krpati zaduživanjem. Istodobno, preraspodjela i uštede po ministarstvima omogućile su da rashodi, unatoč velikim izdacima za spašavanje radnih mjesta, ostanu na istoj razini.

Na pitanje je li ova situacija bacila u vjetar plan vlade HR da kontinuirano smanjuje deficit, ali i vanjski dug, ministar je rekao:

- Ne, nije, ovo je jednokratan ali vrlo jak udar i on će uzrokovat i pad BDP, porast javnog duga i deficita. Ali, mi mislimo da će sljedeća godina biti bolja. Specifičnost ovog udara je simetričnost ta dva udara. Nema zemlje koja neće biti pod utjejacejm. Važno je koliko ćemo se brzo oporaviti - kazao je Marić.

Zašto rebalansom zadržavmo iste rashode ako su nam prihodi pali i trebamo zaduživanje, bilo je sljedeće pitanje.

- Zato što je to ključna poruka. Ovo je poruka Vlade da i u ovim okolnostima možemno voditi odgovornu fiskalnu politiku. Svi su očekivali totalno raspuštanje, ali odgovorno se odnosimo prema poreznim obveznicima. Izbori, kada god oni bili, najvažnije je da fiskalnu politiku odgovorno vodimo - rekao je.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!