Vijesti / Gospodarstvo

ČUPAVE I DLAKAVE

PRIČA O USPJEHU OBITELJI MEKOTA Škotsko visinsko govedo živi u Črešnjevu, posjetile ih i kamere RTL-a

'Da to ne volimo, ne bi se time bavili', poručila je učiteljica matematike Silvija Mekota, vlasnica OPG-a.

Iako se govedarstvo u Hrvatskoj suočava s brojnim problemima, iz okolice Varaždina dolazi priča o obitelji koja je krenula s uzgojem škotskog visinskog goveda.

Osim što privlači svojim neobičnim izgledom, ove govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je visoke kvalitete.

Dlakava i čupava, škotska visinska goveda u trenu su osvojila obitelj Mekota iz Črešnjeva. Shvatili su, kažu, da u tovu simentalaca nema budućnosti, potražili su nešto novo. Da stvar bude zanimljivija, za životinje se uz ostale članove obitelji brine i učiteljica matematike.

- Znači ja moram biti do pola sedam kod kuće. Da se spremim i da stignem normalna, onak sređena na posao, ali stigne se. Poslijepodne, ovdje je zapravo opuštanje. Obavimo ono što trebamo, sijeno, travu, hranjenje i voda i u pravilu to je to - rekla je Silvija Mekota, vlasnica OPG-a, za kamere RTL-a.

Za ova goveda od milja se kaže i da su žive kosilice. No sama trava nije dovoljno, pa se za njih pripremi i do 150 velikih bala sijena. Na sjeveru Hrvatske, ovakvo govedo može se vidjeti tek na tri, četiri imanja, a na ovom planira se i povećanje broja grla.

- Planiramo do nekih 10, 12 komada maksimalno, u dogovoru smo za još dvije junice. Trebalo se to još ovaj tjedan realizirati, ali ja se nadam da bumo drugi tjedan to riješili. A evo i ove tri su bređe pa bi se kroz mjesec dana trebale oteliti - izjavio je Kristijan Mekota.

Goveda za sada se uzgajaju samo za privatne potrebe, no u planu je i prodaja jer meso ovih životinja visoko je cijenjeno. No nije sve ni u potencijalnoj zaradi.

- Nismo u planu nikad imali da ćemo se ovime baviti, ali evo iz nekakve ljubavi, radoznalosti, početnog nekakvog starta, krenulo je samo od sebe. Da to ne volimo, ne bi se time bavili - poručila je Silvija Mekota.

Inače, na ovom OPG-u mogu se naći i druge životinje. Tik do goveda nalaze se i fajferice, crne slavonske svinje, koje bi se s obzirom na to koliko su mazne gotovo mogle računati kao kućni ljubimci.

A ne treba zaboraviti ni ruanske patke, koje su u ovom kraju rijetke kao i škotska visinska goveda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video