Vijesti / Gospodarstvo

Tvrtka Exabyte u suradnji s Kinezima

VARAŽDINSKI USPJEH Bernard Toplak: Razvili smo mjerenje temperature na bolji način

VARAŽDINSKI USPJEH Bernard Toplak: Razvili smo mjerenje temperature na bolji način

Varaždinska tvrtka Exabyte, u suradnji s kineskim partnerima razvila termovizijsku kameru, koja je već testirana u varaždinskoj bolnici. A upravo od razgovora s varaždinskim liječnicima je i krenula ideja.

U vrijeme pandemije COVID-19 tvrtka ExaByte otišla je korak dalje od pasivnog praćenja razvoja epidemiološke situacije i problema s kojima su se susretale najizloženije skupine, poput lječnika i policija te svih drugih na 'prvoj liniji'.

Varaždinski tim tvrtke Exabyte je krenuo u istraživanje i razvoj sustava umjetne inteligencije za brzo mjerenje tjelesne temperature koji je, u usporedbi s takvim sustavima koji postoje na svjetskom tržištu, znatno jeftiniji, mobilan i jednostavniji za korištenje i montažu.

Zašto smo krenuli u poseban projekt  za povećanje sigurnosti za vrijeme pandemija poput COVID-19.

- U ovoj posebnoj situaciji koja nas je pogodila zbog pandemije COVID-19 odlučili smo naše bogato programersko znanje i iskustvo uposliti za novi side-projekt istraživanja i razvoja korištenjem najnovije IT tehnologije i vrlo je koristan u sprječavanju širenja COVID-a, zaštiti zdravstvenih djelatnika, ali i u mnogim drugim djelatnostima – istaknuo je Bernard Toplak, vlasnik tvrtke Exabyte.

Ideja krenula od razgovora s varaždinskim lječnicima

- U razgovoru s kolegom liječničke struke prepoznali smo jedno od velikih 'uskih grla' i 'kritičnih točaka' u doba pandemije, a to je potreba kontrole tjelesne temperature velikog broja osoba. Danas je kod nas 'standard' mjerenje temperature beskontaktnim digitalnim toplomjerima, no ta tehnologija nije dorasla potrebama za vrijeme pandemije. Kada se želi takvim ručnim mjerenjem provjeriti temperaturu svake osobe koja dolazi na mjesto boravka mnogo drugih osoba, npr. u bolnicama, domovima zdravlja, tvornicama, školama i vrtićima, nastaje više problema – objašnjava Bernard Toplak, vlasnik tvrtke ExaByta iz Varaždina.

Jedan od faktora rizika jest i prenošenje bolesti na osobu koja obavlja mjerenje. Naime, mjerenje beskontaktnim toplomjerima obavlja se na svega 3 do 5 cm udaljenosti od čela osobe kojoj mjerimo temperaturu. Time se izlaže osoba koja mjeri temperaturu. Drug stvar je da mjerenje ručnim toplomjerom može imati velikih pogrešaka, ako se toplomjer ne koristi na specifičan ispravan način, toplomjer će pokazivati pogrešno i preko 2°C.

Većina domaćih bolnica za potrebe screeninga temperature podigla je mobilne šatore, mjerenja temperature se obavljaju na osobama pothlađenog čela i na otvorenom prostoru, što nikako nije u skladu sa specifikacijama i uputama proizvođača za točno mjerenje, ističu u tvrtki Exabyte. Beskontaktni toplomjeri dizajnirani su i kalibrirani za korištenje na sobnim temperaturama.

Toplak: Razvili smo efikasniji i bolji sustav video mjerenja

U svijetu se zbog toga sve masovnije koriste sustavi brzog mjerenja tjelesne temperature korištenjem sustava baziranih na termovizijskim (infracrvenim) kamerama koji omogućavaju da osoblje bude na sigurnoj udaljenosti i potencijalno zaraženih osoba.

- Pošto su rješenja dostupna u Hrvatskoj tijekom ožujka i travnja, bazirana na nadzornim kamerama s noćnim načinom rada imala cijene od 18.000€ do preko 26.000€, to nam je bila dodatna motivacija da nešto poduzmemo. Odlučili smo napraviti rješenje jednake ili veće kvalitete, a cjenovno bitno pristupačnije – ističe Toplak.

Stupili su u kontakt s renomiranim proizvođaček kvalitetnih specijalizranih termovizijskih kamera te od početka ožujka razvijaju software temeljen na konceptu umjetne inteligencije.

Software se koristi za brzo grupno kontroliranje tjelesne temperature korištenjem termovizijske kamere i referentnog toplinskog tijela - tzv. 'black body'.

- I uspjeli smo, imamo sustav koji je osjetno jeftiniji od konkurentskih, a ujedno je i mnogo jednostavniji za korištenje, mobilan i jednostavan za montažu – ističe Bernard Toplak.

Karakteristike ovog sustava:

  • Grupni screening tjel. temperature – bez zaustavljanja osoba i pojedinačnog mjerenja
  • Ultra brzo mjerenje – obavlja se 9 mjerenja temperature u sekundi
  • Namjenjen za mjerenje temperature – kamera namijenjena je preciznom mjerenju temperature
  • Visoka preciznost – mogućnost pogreške je svega ±0,3 °C
  • Visoka rezolucija – usporedivo kao da istovremeno mjerite sa 76.800 toplomjera
  • Mobilnost – u slučaju potrebe jednostavno je prenosiv na različita mjesta
  • Privatnost – potpuna GDPR kompatibilnost, neprepoznatljivost osoba, nema pohrane
  • Jednostavnost montaže i uporabe

Toplak: Naše kamere dizajnirane su prvenstveno za mjerenje temperature

Slični sustavi se implementiraju u tisućama kineskih, ali i svjetski bolnica, tvornica, škola i drugih mjesta gdje se nalazi veći broj osoba.

- Primjerice, kamere našeg proizvođača-partnera nalaze se u svim postajama metroa u kineskom gradu Wuhanu, prvom žarištu pandemije.  I u Hrvatskoj se nudi neka oprema proizvođača nadzornih kamera koje su dorađene kako bi umjesto noćnog snimanja sada mogle mjeriti i tjelesnu temperaturu. Tu ima i dobrih rješenja, ali i onih koja baš ne zadovoljavaju kvalitetom, prije svega ako se ne koristi blackbody uređaj za kalibraciju da bi se postigla visoka preciznost. Naše kamere su prvenstveno razvijane za mjerenje temperatura, a ne za 'night vision' nadzorne kamere, te su time mnogo preciznije upravo u ovoj primjeni za mjerenje tjelesne temperature na sigurnoj daljini – istaknuo je Bernard Toplak.

Istestirali smo i kako funkcionira sustav. Kao osnovni element koristi preciznu infracrvenu kameru razvijanu za namjene mjerenja temperatura u industriji, kao npr. nadzor strojeva i postrojenja od pregrijavanja, zaštitu od požara, nadzor elektroinstalacija, transformatora i slično. Kamera je visoke je rezolucije i preciznosti, što omogućava veliku preciznost mjerenja i na udaljenosti većoj od 4 metra. Zato je sustav idealan za postavljanje na ulaze u bolnice, domove zdravlja, tvornice, škole, vrtiće, prostore i čekaone javne uprave, te druge prostore u kojima boravi veći broj osoba.

Drugi ključan element je referentni izvor topline, tzv. 'black-body', čije korištenje ima široku standardnu primjenu za umjeravanje infracrvenog efekta optički sustava, umjeravanje infracrvenih detektora i instrumenata infracrvenog zračenja. Sustavi koji ne koriste black body ne mogu postići zadovoljavajuću preciznost koja je jako podložna vanjskim utjecajima (propuh, povjetarac, promjene temperature okoline itd). Naš software se 9 puta u sekundi rekalibrira korištenjem black bodya, te imamo preciznost s odstupanjem max. od ±0,3 °C čak na 4 do 5 m udaljenosti.

- Srce našeg sustava je software baziran na algoritmima umjetne inteligencije. Naš software gradimo na našem dugogodišnjem velikom iskustvu, ali i na bogatom iskustvu našeg partnera, tvornice infracrvenih senzora i industrijskih preciznih kamera za mjerenje temperature. Software u realnom vremenu prikazuje infracrveni video prikaz. Naprednim algoritmima umjetne inteligencije software infracrveni real-time video neprekidno pretražuje za oblicima ljudske glave – objašnjava Toplak.

Prototip testiran uspješno u varaždinskoj bolnici

Nakon prepoznavanja ljudske glave software u predjelu čela mjeri najtopliju točku

Kada utvrdi temperaturu čeonog predjela višu od podešene granične razine software može oglasiti zvuk kojim alarmira osoblje. Software može i pohraniti fotografiju situacije u trenutku kada se uključi alarm za previsoku temperaturu, radi prepoznavanja osobe kojoj je utvrđena previsoka temperatura

Korisničko sučelje na hrvatskom jeziku, vrlo je jednostavno, pregledno i jasno: sadrži samo potrebne informacije i najosnovnije parametre .

Prototip sustava već je bio i na besplatnom probnom korištenju u varaždninskoj bolnici, do priej dva tjedna bio je na ulazu u zgradu Interne.

- Povratne informacije iz Bolnice su vrlo pozitivne, te su nas ohrabrile da sustav ponudimo na tržištu. Osim hrvatskog tržišta, a već traju dogovori s partnerima iz Italije, Njemačke, Slovenije i slično, koji su pokazali veliki interes za naša rješenja – zaključuje

Toplak te se nada da će ovaj inovativni proizvod, sa značajnim varaždinskim doprinosom, pronaći put i do tržišta.

Kako izgleda prikaz na kameri, možete pogledati i na Youtube snimci.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video