Vijesti / Gospodarstvo

DOZNAJTE UVJETE

Poduzetnici s manje od 10 zaposlenih mogu zatražiti potporu od 2000 kuna po radniku

Poduzetnici s manje od 10 zaposlenih mogu zatražiti potporu od 2000 kuna po radniku
skeeze / Pixabay

Od danas do kraja srpnja teče rok za predaju zahtjeva za dobivanje nove potpore.

Kriterij za dobivanje pad prihoda za najmanje 50 posto u lipnju 2020. prema lipnju 2019., na osnovu prijave PDV-a ili tablice pada prihoda, javlja RTL.

Novu mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za očuvanje radnih mjesta, prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS) mogli bi koristiti mali poslodavci u odnosu na 100.000 radnika.

Za njih je značajno i to što u odgovarajućem iznosu ovu potporu prate i doprinosi pa korisnici trebaju računati i na taj dio financijske pomoći. Prema riječima državnog tajnika u MRMS-u Dragana Jelića, mikropoduzetnici se kao poslodavci smatraju najugroženijima krizom, piše Poslovni dnevnik: 'Ovime se nastoji izbjeći otpuštanje radnika, odnosno nagli ulazak radnika u evidenciju nezaposlenih, te gašenje ovih poduzeća'.

Također, nova mjera uključuje i članove društva na funkciji direktora ako su zaposleni. Mogu je koristiti svi poslodavci koji ispunjavaju uvjete, a koji su do kraja veljače registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav HZMO. U potporu ulaze radnici koji su od strane poslodavca navedeni u trenutku podnošenja zahtjeva, no ne i zaposleni nakon 30. lipnja.

Za njih se potpora ne može dobiti, a isti je slučaj i kod dijela onih koji prerastaju okvire mikropoduzetništva jer putem više subjekata istog osnivača ukupno zapošljavaju 10 i više radnika. Usto, bez potpore će ostati neisplatitelji plaće, kao i iznajmljivači privatnog smještaja i OPG-ovi koji nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak.

Kriterij, pak, za dobivanje je pad prihoda za najmanje 50 posto u lipnju 2020. u odnosu na lipanj 2019., na osnovu prijave PDV-a za te mjesece, dok poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a na osnovu tablice pada prihoda. Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci tada se pad prometa utvrđuje u odnosu na veljaču 2020.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video