Vijesti / Gospodarstvo

iz uprave varteksa

SUDBINA VARTEKSOVIH NEKRETNINA 'Ruševne i neaktivne zgrade nose samo troškove'

SUDBINA VARTEKSOVIH NEKRETNINA 'Ruševne i neaktivne zgrade nose samo troškove'
Varaždinski.hr; Varaždinski.hr

'Planiramo sačuvati sve nekretnine koje imaju povijesnu vrijednost', ističe predsjednik Uprave Varteksa mr. sc. Tomislav Babić.

Jedini način na koji Varteks može opstati, na koji se mogu sačuvati radna mjesta i brand, jest rješavanje neoperativne imovine. Varteks nema ni želje ni sposobnosti baviti se nekretninskim projektima. Prioritet nam je poslovanje, a ne nekretnine. Međutim, planiramo sačuvati sve nekretnine koje imaju povijesnu vrijednost, ističe predsjednik Uprave Varteksa mr. sc. Tomislav Babić.

Povijesnu vrijednost ugrubo imaju, pojasnio je, zgrade od crvene cigle, uglavnom vidljive sa Zagrebačke ulice u Varaždinu. Opovrgnuo je time nagađanja da vlasnike te tvrtke više zanima prodaja nekretnina na atraktivnim lokacijama od proizvodnje tekstila.

- Uprava ima fokus na razvoj poslovanja, a ne spekulacije nekretninama, a kako je Varteks zapravo varaždinska tekstilna industrija, odlučili smo s proizvodnjom ostati u Varaždinu, umjesto izmještanja iz grada – ističe Babić, odgovarajući na pitanje županijske vijećnice Dubravke Biberdžić. Varteks je privatna tvrtka, no od osobitog je interesa za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, i njihov je dio identiteta, napominje Biberdžić koju je zanimalo obistinjuje li se davna želja 'nekih krugova' za vrijednim zemljištem na kojemu se nalaze Varteksove nekretnine.

- Davnih godina bila je priča o urbanim vilama, pa sam još kao vijećnica Gradskog vijeća pitala hoće li od Varteksa ostati samo dimnjak i urbane vile oko njega? Po svakoj ekonomskoj logici, nekretnine se ne prodaju nego se u dobroj praksi dugoročno rentaju, odnosno iznajmljuju, a vlasnici trebaju brinuti o svom kapitalu, ali ne miješati se poslovodstvu u poslovnu politiku. Tako je barem u zemljama jakog gospodarstva kao što su Njemačka i SAD - rekla je Biberdžić.

Predsjednik uprave Babić napominje da su novu Upravu Varteksa početkom 2019. dočekali veliki dugovi, dospjele obveze i praktički urušena organizacija koja je tijekom mandata prethodne uprave napravila oko 800 milijuna kuna gubitaka, izrazito smanjenje prihoda i poslovnih aktivnosti, uključujući i masovna otpuštanja radnika.

- Kompanija je bila doslovno na samrti. Veliki dugovi prema financijskim institucijama osigurani su uglavnom nekretninama u Varaždinu, koje se već dugo ne koriste, a zbog ruševnog stanja i tipa proizvodnje više se neće nikada koristiti. Te ruševne i neaktivne zgrade bile su u funkciji do prije nekoliko desetljeća, kad je Varteks zapošljavao više od 10.000 ljudi. Trenutačno Varteksu nose samo troškove, a zbog opasnosti od urušavanja ne donose prihode – pojašnjava.

Banke su odustale od naplate dugova koja bi dovela do bankrota, uz niz uvjeta, među kojima je i nužna prodaja tih nekretnina, čime bi se vratili ti dugovi. Napominje da je Varteks od početka tisućljeća već rasprodao svoje najvrjednije nekretnine. Mr. sc. Babić ističe da je najveći dioničar, a radi se o Nenadu Bakiću, uložio novac u razvoj poslovanja i isplate redovnih plaća radnika, uložio je velika sredstva putem dokapitalizacije i beskamatnih pozajmica kako tvrtka ne bi propala.

- Napominjemo da je kao uvjet za jednu od tih pozajmica tražio makar i simbolični doprinos pozajmice drugog najvećeg dioničara g. Košćeca, koji je i upravljao kompanijom dugi niz godina, koji je nedavno ta potraživanja prenio na tvrtku za naplatu i time de facto ovršuje kompaniju – navodi predsjednik uprave Babić.

Rezultat investicija i reorganizacije jest rast od čak 55 posto u maloprodaji te prva dobit prije kamata, poreza i amortizacije u razdoblju duljem od desetljeća. Prvi put u povijesti poslovanja financijske izvještaje, ističe, revidirala je jedna od četiri najveće revizorske kuće, PricewaterhouseCoopers, i to bez primjedbi. Babić ističe da će mu biti drago ako Varaždinska županija pokaže interes za razvoj svojih projekata na Varteksovu zemljištu ili ako ima komercijalne partnere.

- Te nekretnine upravo su idealne za novi razvoj Varaždina, i pri prodaji parcela upravo vodimo brigu o smislenoj urbanizaciji cijelog kompleksa i grada Varaždina – zaključuje Babić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video