Vijesti / Gospodarstvo

POLJOPRIVREDA

JAJOMATI I MLJEKOMATI Postali su popularni, no uskoro ih neće biti?

JAJOMATI I MLJEKOMATI Postali su popularni, no uskoro ih neće biti?
RTL

S prvim danom iduće godina na snagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Hoće li s 1. siječnja 2021. krenuti gašenje mljekomata, uljomata odnosno samoposlužnih uređaja koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode?

S prvim danom iduće godina na snagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom prema kojima će i prodaja putem samoposlužnih uređaja podlijegati fiskalizaciji što do sada nije bio slučaj.

Ta je odredba neke bacila u očaj, a jedna od njih je i Helena Vugec, vlasnica bučomata na tržnici u Zaprešiću.

- Tako nešto se samo kod nas događa. Umjesto da se poljoprivrednicima olakša na što više načina, opet prolazimo najgore. I onda se pitaju zašto ljudi odustaju, odlaze iz zemlje, gdje nam je proizvodnja, zašto uvozimo - kazala je Vugec za Agroklub. 

Njezin je bučomat, inače, kao prvi takav otvoren u Hrvatskoj, a osim ulja u ponudi ima i pirovo i bučino brašno, no njoj sada nije joj jasno ni što će sad s aparatima:

'Mene zanima hoću li morati uzeti dodatnog radnika koji će stajati pored i izdavati račune. Ili ću morati kupiti novi uređaj? Svakako sve vidim kao trošak, a nigdje nisam pročitala da će nam država možda u tome pomoći'.

Stupanjem na snagu novog Pravilnika radno vrijeme se mijenja pa aparat ne bi smio raditi 0-24 sata što je dodatno zbunilo Vugec: "Koliko sam shvatila, ja bih u Poreznu upravu trebala otići i prijaviti od kada do kada će raditi bučomat''. Ali to je samoposlužni aparat, u tome i jest njegova bit, a povrh svega i zarada će biti manja zbog nameta od 50 kuna po danu. 

Zašto se išlo u ovakve promjene, što je poljoprivrednicima činiti i hoće li im i kako država pomoći i što po tom pitanju čine Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija, pitanja su na koja čekamo odgovore nakon RTL.hr-ovih upita poslanih u ova dva resora.

U međuvremenu, Vugec kaže da je jedino rješenje koje ona vidi gašenje bučomata i prodaja od kuće. Istovremeno, samoposlužni aparati sa slatkišima i sokovima po bolnicama, školama i ostalim ustanovama, neće podlijegati fiskalizaciji. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video