Vijesti / Gospodarstvo

Tvrtka 'Cratis'

U gospodarskoj zoni Brezje gradi se veliki podatkovni centar i kampus

U gospodarskoj zoni Brezje gradi se veliki podatkovni centar i kampus
Grad Varaždin

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra, a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura.

U gospodarskoj zoni Brezje kraj Varaždina bit će izgrađen podatkovni centar.

Centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta. Kako se očekuje, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždin trebala bi biti donesena odluka o prodaji.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok zalaže se za takvu strategiju razvoja i suradnju s tvrtkama koje to omogućavaju.

- Kao što smo i najavili, ostvaruju se naši planovi da u Brezju oformimo jednu od najvećih gospodarskih zona u kojoj će se razvijati informatička industrija. Varaždin zbog svoje pozicije i infrastrukture ima sve potrebne preduvjete za takav razvoj. Takvi projekti imat će presudnu ulogu u budućnosti uzmemo li u obzir obrazovanje i kasnije zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih ljudi. – naglasio je gradonačelnik Čehok.

Predsjednik uprave tvrtke CRATIS Matija Grabar naveo je da planira u Zoni Brezje uz data-centar izgraditi i kampus koji bi u budućnosti trebao privući interes domaćih i stranih korisnika da im se uz potrebne uvjete omogući useljavanje u sobe podatkovnih centara.

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra, a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura, navode iz Grada.

Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura, ističu iz gradske uprave.

Tvrtka CRATIS d.o.o. je vodeći regionalni pružatelj telekomunikacijskih usluga i usluga podatkovnog centra o kojima ovisi funkcioniranje računalnih sustava pojedinih bolnica, domova zdravlja, telekom operatera, poduzeća, online medijskih portala i drugih sustava informiranja. Trenutno zapošljava 22 djelatnika, a zajedno sa sestrinskom tvrtkom City Connect d.o.o. i više od 100 djelatnika na području Grada Varaždina sa ciljem pružanja različitih usluga vodećim globalnim kompanijama informatičke industrije.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!