Vijesti / Gospodarstvo

problematika hgk-a

GOSPODARSTVENICI O KOMORI Drk: 'Pozdravljam plan reforme', Čupić: 'HGK je postala talac sustava'

GOSPODARSTVENICI O KOMORI Drk: 'Pozdravljam plan reforme', Čupić: 'HGK je postala talac sustava'
Marko Lukunic/Pixsell/Davor Puklavec/Pixsell/Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Problematiku vezanu uz HGK komentirali su i gospodarstvenici iz Varaždina – Dragutin Drk i Denis Čupić.

Hrvatska gospodarska komora posljednjih je dana u centru interesa i rasprava, barem među poduzetnicima i gospodarstvenicima koji žele da se ukine obavezna članarina.

Vlada će tako morati u idućih nekoliko mjeseci izraditi vlastiti prijedlog zakona koji bi išao u tom smjeru. Barem je takvog mišljenja HDZ-ov koalicijski partner, HSLS-ovac Dario Hrebak.

Ipak, poduzetnici teško da takvim razvojem događaja mogu biti zadovoljni. Dojam je da bi svi uspješni poduzetnici uspjeli i bez HGK-a, odnosno da oni od Komore i tako nemaju ništa.

Problematiku vezanu uz HGK komentirali su i gospodarstvenici iz Varaždina – direktor Vindije Dragutin Drk i direktor F.O. Grupe (Westgate centar) Denis Čupić.

– Pozdravljam najavu plana reforme i jačanja kapaciteta HGK, uz postupno uvođenje dobrovoljnog članstva. Hrvatskim poduzetnicima i gospodarstvu potrebne su snažne i agilne organizacije i institucije koje će uspješno zagovarati naše interese te pružati podršku za bolji plasman i konkurentnost domaćih proizvoda i usluga na domaćem i inozemnim tržištima. Hrvatska industrijska i prehrambena proizvodnja posluje u uvjetima snažne konkurencije i dampinških cijena na zajedničkom tržištu EU pa vjerujem da asocijacije koje imaju znanje, viziju, odlučnost, koje su operativne i imaju konkretne rezultate u olakšavanju poslovanja i jačanju konkurentnosti domaćih proizvoda, neće imati teškoća s okupljanjem članstva – naglasio je Drk za Večernji list.

Direktor Westgate centra Čupić naglašava da od Komore traži otvorenost i transparentnost.

– HGK, na žalost, u javnoj percepciji ima vrlo loš rejting, čemu je pridonio sam. Komora bi trebala biti servis gospodarstva, pogotovo poduzetnika. No, na žalost, u svojoj je povijesti narasla i postala talac sustava koji ne dopušta promjenu. Znam niz vrlo kvalitetnih kadrova u Komori, ali i veliki broj onih koji ne shvaćaju ni gospodarstvo ni poduzetništvo ni svakodnevnu realnost pa su oni kvalitetni žrtve sustava koji brani formu, a ne sadržaj. HGK treba dubinsku reformu koja kreće od pitanja poniznosti i uslužnosti.

Nezadovoljan je što ga iz Komore rijetko tko kontaktira pa tako i ne sudjeluje u njezinom radu. 

- U Komori se nerijetko dobiva stav da je ona vrhovna instanca, a da poduzetnici moraju biti sretni što ona s njima uopće komunicira. U upravama sam nekoliko tvrtki i investiram u njih barem deset, no moj je problem s Komorom to što nitko nikada, osim dvije osobe u Komori koje su vezane uz trgovinu, nije sa mnom kontaktirao, nije me pitao za probleme niti me pozvao da sudjelujem u bilo čemu što Komora radi ili organizira - kazao je Čupić. 

Poručio na čemu treba počivati reforma HGK-a. 

- Kada pogledam koliko novca tvrtke u koje sam uključen uplate godišnje za HGK, naravno da sam revoltiran indolentnošću Komore koja se vodi načelom “brdo i Muhamed”, pa očekuje da mi poduzetnici dolazimo kucati na vrata. Reforma mora počivati na temelju aktivnosti i servisa poduzetništvu i gospodarstvu kao prvom stupu, ozbiljnoj reformi ustroja počevši od regionalnih organizacija koje moraju biti pomlađene i stručnoga kadra do javne komunikacije i percepcije Komore kao otvorenog i transparentnog sustava kao trećeg stupa reforme - istaknuo je Čupić  i zaključio.

- Mnogi zaposleni sigurno moraju postaviti pitanje, ali ne pitanje mase plaća ili broja zaposlenih, nego pitanje stručnosti. Sektorska podjela HGK vrlo je arhaična pa kada samo pogledam svoju branšu, ispada da smo u HGK svi mi samo posrednici u prometu nekretnina. Moderno gospodarstvo je gospodarstvo sinergija, a taj element HGK ne prepoznaje. I ono što je u HGK evidentno često je boljka udruga, bile one dobrovoljne ili obvezne kao HGK, a to je da zaposlenici, profesionalci, diktiraju politike članstvu. Sustav odlučivanja u HGK mora postati uključiv i mora omogućiti članovima okupljenima u realne sektore utjecaj na odlučivanje i definiranje politika. Takva reforma neće ugroziti HGK, nego će HGK moći postati sustav dobrovoljnog članstva koji privlači, a ne odbija. Moje iskustvo s komorom u Austriji dijametralno je suprotno nego s HGK u Hrvatskoj. U Austriji je komora servis i progresivno tijelo koje se brzo razvija, ali je i jasno vođeno od članova, a ne od profesionalaca koji od sustava ne vide članove kao što neki od šume ne vide drvo - kazao je Denis Čupić. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video