Vijesti / Gospodarstvo

work connect

PRIČA O USPJEHU Varaždinski start-up bio je na rubu propasti, a danas vrijedi oko 100 milijuna kuna

PRIČA O USPJEHU Varaždinski start-up bio je na rubu propasti, a danas vrijedi oko 100 milijuna kuna
Facebook

Na čelu start-upa Work Connect je 25-godišnji Varaždinac Tin Keškić...

Startup Work Connect iz varaždinskog Tehnološkog parka dobili su prvu financijsku injekciju Fil Rouge Capital Fonda, u dvije godine razvili dvije poslovne online platforme i već imaju brojne klijente iz cijelog svijeta.

U ovom trenutku pregovaraju s novim investitorima i planiraju otvaranje prvih ureda u inozemstvu te nova zapošljavanja. Vrijednost tvrtke procjenjuje se na otprilike 100 milijuna kuna, a njihov je plan kroz 2 do 3 godini biti globalni lider u project management sustavu.

Work Connect u većinskom je vlasništvu 25-godišnjeg Varaždinca Tin Keškić, po struci tehničar za mehatroniku, koji je start-up i osnovao.

Spajaju proizvođače i kupce

Worcon platforma, koja spaja sve proizvođače i kupce na svijetu iz područja industrije metala, drva, gume, plastike i sličnih materijala, njihov prvi proizvod, brzo se dokazao na tržištu u segmenta B2B.

U samo godinu i pol stekli su više od 1700 klijenata iz 54 zemlje. Poslovni koncept se zasniva na uhodavanju suradnje i širenju ‘portfolija’ klijenta, a kako se tek naknadno počinje naplaćivati usluga, sad ubiru prve veće plodove, a prema Keškiću u prvi tri mjeseca ove godine tako su ostvarili prihode veće od 100.000 eura.

Keškić kazao je za Poslovni dnevnik kako su polovicom 2019. godine bili čak i na rubu propasti. Preokret u poslovanju donijelo je natjecanje u riječkom poslovnom kampusu gdje je ovaj startup proglašen najboljim, što je privuklo i ulagače. Fil Rouge Capital za početak odlučio je u njih uložiti 50.000 eura, a tvrtka potom započinje s edukacijom te slijedi ubrzani razvoj.

Varaždinski startup u sklopu prve generacije ovog fonda, zajedno s ukupno 24 startupova, uživo je usvajao znanja o biznisu iz prve ruke, konkretnije od Mate Rimca koji je tada Keškiću bio mentor do Igora Leprincea iz Nokije.

Prije početka pandemije od fonda su primili i novu tranšu ulaganja od 400.000 eura. Tako je nastao njihov drugi projekt – master plan s kojim kane biti lider u organizaciji i planiranju na području softvera za strojarstvo i industriju u globalnim razmjerima.

Na novu platformu se veže umjetna inteligencija te se putem 3D modela može odgovoriti na pitanje koja je najbolja tehnologija te proces u kojem se proizvodi željeni strojni proizvod, uz predikaciju cijene proizvodnje. Greške su svedene na 10-ak posto odstupanja, a razvoj ide u smjeru smanjivanja greške ispod 5%, što je izvrsni rezultat u odnosu na sadašnje krive kalkulacije koje prelaze i 20%, ovisno o modelu.

- Danas smo tvrtka s 12 zaposlenih te tri vanjska suradnika, Ured je u Varaždinu gdje su razvoj, uprava i menadžment, dok su programeri, prodaja u marketing u Zagrebu. S više vanjskih investitora pregovaramo o novoj investiciji koja bi trebala premašiti 14 milijuna kuna. U sklopu nove faze razvoja do kraja ove godine kanimo zaposliti još 15-ak djelatnika, te otvoriti urede u Milanu, Münchenu i Torontu -  kaže Keškić.

Pomama za Machine deskom

Njihov novi sustav zove se Machine desk, trenutno ga koristi 10 tvrtki s ukupno cca 600 ljudi, što odgovara njihovim kapacitetima, no zbog prevelike potražnje u roku od mjesec dana već imaju 30-ak novih klijenata koji čekaju implementaciju sustava. Za ovu godinu predviđaju da će na sustavu imati više od 5000 korisnika.

- U projekt menadžment sustavima kroz 2 do 3 godine smatramo da ćemo biti lider u svijetu. Ne bojimo se konkurencije, jer je glavna stvar koji smo naučili od fonda da se sve velike tvrtke boje nas malih, jer tako brzo rastemo da nas ili moraju kupiti, ili surađivati s nama. Primjer je tvrtka sa sličnim rješenjima koja je nedavno kupljena za oko 350 milijuna eura, a po našim saznanjima imali su 100 tvrtki na svojem sustavu, što je uprosječeno 20.000 korisnika - kaže Keškić za Poslovni dnevnik.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!