Vijesti / Gospodarstvo

energetski plan

RAST CIJENA Računi za plin bi nam mogli porasti za čak 25 posto

RAST CIJENA Računi za plin bi nam mogli porasti za čak 25 posto
Kristina Stedul Fabac/Pixsell/Ilustracija

Stručnjaci ističu da postoji način da građani stanu na kraj poskupljenjima.

Ako se prihvati energetski plan Europske komisije, građanima koji se griju na plin najkasnije od 2026. računi će porasti za 25 posto. Potvrdio je to ministar Ćorić, koji ističe da će Hrvatskoj za bezbolniju energetsku tranziciju na raspolaganju biti čak 60 milijardi kuna, piše Poslovni.

Energetska tranzicija neće biti jeftina. To smo znali i ranije, no sada se stvaraju i konkretni obrisi. Plan Europske komisije podrazumijeva da se do 2030. emisija štetnih plinova smanji za 55 posto u odnosu na 1990., pa će korištenje energije koja snažno onečišćuje okoliš uskoro postati znatno skuplje, javlja N1.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Takav iskorak zapravo ni na europskoj ni na hrvatskoj razini nema alternativu. On se može ignorirati, odnosno potreba za njim se može ignorirati. Međutim, ignorancija u pravilu dovodi do toga da se udari glavom u zid, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Za građane koji koriste plin to će značiti rast cijene grijanja za 25 posto, no stručnjaci ističu da postoji način da građani stanu na kraj poskupljenjima.

– Da se uključe u aktivnu proizvodnju i upravljanje malim energetskim projektima. To su solari, procesi bioplina i procesi nekih drugih malih energetskih postrojenja, ističe energetski stručnjak Igor Grozdanić.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!