Vijesti / Gospodarstvo

težak život

Šteta zbog elementarnih nepogoda više od pola milijarde kuna. Poljoprivrednici vape za pomoći

Šteta zbog elementarnih nepogoda više od pola milijarde kuna. Poljoprivrednici vape za pomoći
Ilustracija/Pixabay

Poplave, tuča, vjetar... šteta je više od pola milijarde kuna. Evo kad im stiže pomoć.

Više od pola milijarde kuna. Toliko iznosi prva procjena šteta u poljoprivredi nastalih zbog elementarnih nepogoda u ovoj godini. Poljoprivrednicima diljem Hrvatske potrebna je pomoć, a evo kako bi je i kada mogli dobiti. 

Poplave i tuča, nepogode koje su pogodile Požegu i okolicu čak dva puta u lipnju ostavile su trag na slavonskim poljima, ali i na tamošnjim poljoprivrednicima koji i dalje ne vjeruju u ono što ih je snašlo. Na ovom OPG-u kukuruza, rajčice i lubenice gotovo da i nema. 

„Šteta je na kraju ispala 80 posto. Nešto se oporavilo, ali nije to ni blizu punom urodu. Zasad još ništa nismo dobili. Tražili jesmo, a hoćemo li dobiti još ćemo vidjeti“, tvrdi vlasnik OPG-a Alen Pojer. 

Nešto više o tome trebali su saznati na sastanku s ministricom. Nakon nevremena u lipnju, kaže, osigurano je 20 milijuna pomoći, a uskoro dolazi i novi natječaj za odštete. 

„Olakšali smo neke procedure, otklonili smo neke probleme koje imaju mali poljoprivrednici s bankarskim garancijama vezano za taj natječaj i primijenit ćemo sve te olakšice na ovaj natječaj i mi ćemo njega objaviti promptno“, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jedino što moramo pričekati jesu konačne procjene šteta i istog dana može biti natječaj.   

Naknadu u Hrvatskoj mogu očekivati i oni koji su imali gubitke zbog mraza. Prema zakonu pomoć će stići  i tamo gdje usjevi ili voćnjaci nisu osigurani, a šteta je veća od 60 posto. Ipak, iznos novčane pomoći ne može biti veći od pet posto iznosa konačne štete na imovini oštećenika. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najviše su stradali nasadi trešanja. 
 
„Urod je onakav kakva je bila i procjena, na nekih 10 posto. Tonu smo trešanja pobrali i plasirali, a očekivalo se 15 do 20 tona. Osiguranje ploda je bilo tek od 10.4., a iz iskustva već znam da je sve otišlo i ranije, znači ta osiguranja nam ne bi ništa pomogla“, smatra vlasnik voćnjaka Svemir Kos.

Loši vremenski uvjeti će, procjenjuje se dovesti do rasta cijena i velikog financijskog pritiska na poljoprivrednike. U ovom trenutku oni se samo nadaju da će sljedeća godina biti bolja od ove i da će barem tako, ako nikako drugačije nadoknaditi gubitke.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video