Vijesti / Gospodarstvo

problemi u varteksu

Radnicima Varteksa isplaćeno pola plaće, drugi dio nakon prodaje nekretnina

Radnicima Varteksa isplaćeno pola plaće, drugi dio nakon prodaje nekretnina
Marko Jurinec/Pixsell

'Dugoročna perspektiva Varteksa nije dovedena u pitanje', poručuju iz uprave Varteksa.

Oko tisuću radnika varaždinskog Varteksa u petak je dobilo polovicu plaće koja kasni zbog problema s likvidnošću s kojim se ta tekstilna tvrtka muči u posljednje dvije godine. U srijedu je uprava uspjela osigurati sredstva za isplatu polovice plaće.

– Činimo sve kako bismo očuvali radna mjesta, posebno jer je opseg proizvodnje izrazito smanjen i trenutačno je ispod razine troškova za održavanje neaktivnih proizvodnji – kaže predsjednik uprave mr. sc. Tomislav Babić.

Dodaje da će radnici koji ne budu imali posla zbog narudžbi koje su na čekanju koristiti godišnji odmor.

– Na taj način čuvamo plaću i radno mjesto. Kompanija nije u blokadi i ulažemo maksimalne napore kako bismo prevladali i ovaj izazov s kojim smo suočeni kao i sve prethodne, a koji su rezultat višegodišnjeg lošeg upravljanja i velike zaduženosti kompanije. Dugoročna perspektiva Varteksa nije dovedena u pitanje, ali za njezinu realizaciju kao i prevladavanje problema likvidnosti nužna je prodaja dijela neaktivnih nekretnina, na čemu intenzivno radimo i na korak smo do zaključenja prvog kupoprodajnog ugovora – napominje Babić.

Za dugoročnu održivost tvrtku je potrebno financijski stabilizirati i riješiti problem otplate ranije ugovorenih kredita.

– Od 2018. godine, kada kompanija dobiva novu vlasničku strukturu, intenzivno se radi na revitalizaciji poslovanja Varteksa, koji je visokozadužen i koji je napravio gotovo milijardu kuna gubitka u 15 godina. Prodaja neaktivnih nekretnina izlaz je iz ove teške situacije i kada se ona realizira moći ćemo nastaviti održivo i stabilno poslovati te se posvetiti daljnjem razvoju. Očekujemo da će vrlo skoro, sljedećih dana, doći do sklapanja prvog ugovora o prodaji, što bi u najkraćem roku omogućilo isplatu drugog dijela plaće radnicima i podmirenje kreditnih obveza – kaže predsjednik uprave Varteksa.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video