Vijesti / Gospodarstvo

Ministarstvo poljoprivrede

TEŠKA JESEN I ZIMA Ogroman skok cijena suncokreta, pšenice i kukuruza

TEŠKA JESEN I ZIMA Ogroman skok cijena suncokreta, pšenice i kukuruza
Ilustracija

Opasna spirala inflacije prijeti novom padu standarda u Hrvatskoj, a dobavljači sve više strahuju od nestašica ključnih sirovina na tržištu.

Prema brojkama tržišnog cjenovnog sustava Ministarstva poljoprivrede, prošli su tjedan (u odnosu na isti tjedan lani) drastično skočile otkupne cijene ključnih uljarica i žitarica u Hrvatskoj. Tako je prosječna cijena pšenice standardne kvalitete od 27. rujna do 3. listopada iznosila 1,79 kuna, što je 53 posto više nego prije godinu dana, piše Danica.hr.

O kakvom je problemu riječ govori i podatak da je tijekom cijele prošle godine prosječna otkupna cijena kilograma pšenice iznosila 1,04 kune. Ove godine u prvih devet mjeseci prosječna cijena već je na 1,33 kune. A gdje su još listopad, studeni i prosinac kad cijene izvan žetvene sezone tradicionalno rastu.

Otkupna cijena kilograma kukuruza prošli je tjedan iznosila 1,60 kuna i bila je za 52 posto veća nego u istom, 39. tjednu prošle godine. Stočni ječam pak skočio je na 1,25 kuna, što je oko 26 posto više u odnosu na lani.

Najviše je povećana otkupna cijena kilograma suncokreta u zrnu: prosjek je prošli tjedan iznosio 3,74 kune, što je nevjerojatnih 72 posto skuplje nego u istom tjednu prošle godine. Otprilike u istom je rangu i soja: kilogram je u prosjeku stajao 4,25 kuna, odnosno 71 posto skuplje nego lani.

Opasna spirala inflacije prijeti novom padu standarda u Hrvatskoj, a dobavljači sve više strahuju od nestašica ključnih sirovina na tržištu. U svakom slučaju, čekaju nas teška jesen i zima.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!