Vijesti / Gospodarstvo

energetski plan

UDAR NA POTROŠAČE Stručnjak kaže da će cijena plina sigurno rasti

UDAR NA POTROŠAČE Stručnjak kaže da će cijena plina sigurno rasti
Dusko Jaramaz/Pixsell

Hrvatska treba početi razmišljati o povećanju proizvodnje tekućeg plina i nafte, kazao je Pudić.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, rekao je za HRT da bi se povećanjem cijena plina povećao broj energetski siromašnih kućanstava te da bi u tom slučaju država sigurno trebala pomoći.

Upitan je i je li vrijeme da država uskoči sa smanjenjem trošarina.

- Što se tiče divljanja cijena unazad šest mjeseci – 120 eura po MWh prošli tjedan, možemo reći da dolazi do korekcije cijene u zadnjih tjedan dana i ona je ispod 90 eura. Ono što čeka građane je već pojašnjeno, a to je da cijena plina za građane ne bi trebala ići gore do 1. travnja. Uzmemo li o ubzir da će ova cijena ostati, došlo bi do povećanja od 50-ak posto na krajnju cijenu plina što bi svakako bio udar za krajnje potrošače. U tom bi slučaju trebalo pomoći onima koji nemaju dovoljno sredstava za platiti – kućanstvima koji spadaju u energetsko siromaštvo. U Europi je danas 20-ak posto energetski siromašnih kućanstava, a ako bi ova cijena plina ostala, to bi sigurno povećalo broj energetski siromašnih kućanstava - rekao je Pudić.

Komentirajući hoće li biti dovoljno plina za ovu zimu, Pudić je rekao da će ga sigurno biti dovoljno.

- One države koje ga mogu platiti, više će ga imati. Činjenica je da će plina biti dovoljno - kazao je.

Odgovorio je i zašto su energenti tako naglo poskupjeli.

- Na konačnu cijenu utječe tržište. Potražnja je u prvom kvartalu ove godine bila veća zbog hladnije zime. To su proizvođači iskoristili i povećali su cijenu. S druge strane, u drugom kvartalu bila je povećana potrošnja zbog prelaska s ugljenih elektrana na plin – to je jedan od smjerova tranzicije prema niskougljičnoj Europi, no to će imati za posljedicu veću potražnju prema niskougljičnim fosilnim gorivima kao što je plin, i za povećanje cijena. Treća stvar je i plinovod Sjeverni tok koji će se uskoro pustiti u funkciju, tako da bi Rusi počeli vraćati uloženu investiciju - rekao je Pudić.

Što se tiče toga da Hrvatska treba početi razmišljati o povećanju proizvodnje tekućeg plina i nafte, Pudić je rekao da trebamo iskoristiti sve resurse koje imamo, ali po konkurentnim cijenama.

- Ali kada je u pitanju sigurnost opskrbe, više nije u pitanju cijena – sredstva se moraju naći za energent. Moramo iskoristiti sve resurse – i plin, i naftu i obnovljive izvore energije, pa i nuklearku Krško - rekao je Pudić.

- Bez veće cijene energije neće se postići ni energetska učinkovitost. Želimo li postići neutralnost i očuvati okoliš, moramo razmišljati o plaćanju emisije za sve proizvode, ne samo za velike proizvođače već i za krajnje potrošače - kazao je Pudić.

Napominje da svi koji plaćaju električnu energiju plaćaju i za emisiju Co2, te da se danas grijanje na struju ne isplati, osobito ako se radi o velikoj količini.

- Plin je značajno jeftiniji energent i vjerojatno će ostati tako - dodao je.

- EU je isto tako svjestan da taj plan ne mogu ispuniti jer su investirali i u LNG-terminal i u Sjeverni tok. Neutralnost je može postići i podizanjem većih šumskih površina koje će neutralizirati emisiju Co2. Želimo li ostvariti tranziciju u kraćem periodu dogodit će se cijena od 120 eura po MWh i onda se nitko neće grijati i imat ćemo i do 50% energetski siromašnih. Energetsko siromaštvo je dio cijele Europe, ne samo Hrvatske. Budemo li podizali neutralnost većim cijenama plina, mislim da ćemo imati više štete nego koristi - smatra Pudić.

- Činjenica je da će se u budućnosti koristiti zajedničke kotlovnice i to za zgrade s više stanova. Tome se treba prilagoditi i plinska infrastruktura. Danas se proizvodi oprema koja iz mješavine vodika i prirodnog plina proizvodi toplinsku energiju. Velike zgrade s 200-300 stanova prelazit će na toplinsku mrežu, a toplina će se proizvoditi iz viškova, obnovljivih izvora energije, iz visokoučinkovite kogeneracije na plin i slično - rekao je Pudić.

Što se tiče poskupljenja, Pudić kaže da je siguran da će doći do poskupljenja, ali da ne može reći koliko će ono biti.

- To ćemo vidjeti nakon 4. mjeseca, ali činjenica je da se cijena neće vratiti na 15 ili 20 eura, za sljedeću godinu će biti nešto viša nego u zadnjih par godina - rekao je Pudić za HRT.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!