Vijesti / Gospodarstvo

JEDVA PREŽIVJELI

TUŽE DRŽAVU ZBOG ŠTETE U PANDEMIJI 'Ako će trebati, idemo do Strasbourga!'

TUŽE DRŽAVU ZBOG ŠTETE U PANDEMIJI 'Ako će trebati, idemo do Strasbourga!'
Davorin Višnjić / PIXSELL

Među pet poduzetnika koji su podnesli tužbe, dva su s varaždinskog područja. Evo što kažu...

Pet tvrtki protiv države pokreće tužbe kojima traže naknadu štete koju su, navodi se, pretrpjeli u pandemiji zbog odluka Stožera civilne zaštite i Vlade Republike Hrvatske.

Tu je informaciju za Telegram potvrdio predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas. Zanimljivo je da se među pet poslodavaca koji sudjeluju u tužbama nalazi njih čak dva s područja Varaždinske županije. To su Nikola Božić i Tomica Drvar Trtinjak. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drvar Trtinjak vlasnik je agencije specijizirane za organizaciju putovanja na koncerte, sportska događanja i slično. Radi se o branši koja je izrazito jako bila pogođena pandemijom. 

'PREMALI' PAD PROMETA

Nikola Božić je pak ugostitelj, vlasnik restorana na području Varaždinskih Toplica. On je nakon izbijanja pandemije nastojao prebaciti dio poslovanja na dostavu hrane, ali to je rezultiralo samo time da mu pad prometa nije bio dovoljno velik za ostvarenje prava za realizaciju nekih Vladinih mjera.

- Fiksne troškove mi je država počela plaćati u veljači, a u ožujku sam odbijen jer samo imao pad prometa od 39,7%, a trebao sam imati 40%. A nitko ne pita za dodatna ulaganja koja sam imao jer sam se pokušao prilagoditi - ispričao nam je Božić.

TUŽBA ZBOG DISKRIMINACIJE

No to nije ono zbog čega tuži državu. 

- Tužba se odnosi na diskriminaciju. Nisu mi dali raditi, neka mi daju novac - sažima bit tužbe ovaj ugostitelj. Poduzetnici, dakle, traže obeštećenje jer odluke stožera smatraju 'diskriminatornima', a ekonomske mjere Vlade 'neadekvatnima'.

NAPRASNO ZATVARANJE

Problema je od prvoga dana bilo i previše, prisjeća se.

- Ne znam odakle da počnem. Prvo, naprasno zatvaranje, od danas do sutra. Meni rezerviran cijeli vikend, dolazi mi Mate Janković, nabavljam robu u velikoj vrijednosti i onda mi to propada i moram nazivati ljude i otkazivati sve - prisjeća se prvih zatvaranja.

KAŠNJENJE ISPLATA

Negoduje i zbog kašnjenja u isplatama potpora za radnike.

- Kasnili su punih 45 dana. Potpora je došla tek u veljači za studeni. A ja sam plaće za taj mjesec morao uplatiti najkasnije do 31. prosinca. Morao sam ponuditi novac, a imam osam ljudi na plaću, za mene je to ogroman novac - kaže Nikola Božić, uz napomenu da to nije bila pomoć poslodavcima, već radnicima. I, kako kaže, 'da si država frizira brojke'.

'TO JE POKUŠAJ UBOJSTVA'

Njegovo ogorčenje je ogromno. 

- Bilo je to godinu i pol agonije. To je bio pokušaj ubojstva mene i moje obitelji! To je bilo mrcvarenje! - negoduje. 

SAMO 3% EKONOMIJE?

Kaže da ga država nije zaštitila ni od banaka, da nije smanjivala PDV, kao neke druge europske države, a da bi nakon toga premijer Andrej Plenković rekao da su 'žrtvovali samo 3% gospodarstva za spas ostatka'. 

- Pa na velik broj nas ugostitelja veže se cijelo selo, od vinara, mesara, svi... - objašnjava.

OPTIMISTIČAN JE

Sad je tu gdje je. u srpnju ove godine njih pet odlučilo je tužiti državu. Potporu im daje Udruga Glas poduzetnika, ona osigurava troškove odvjetnika. Sada istječe tri mjeseca, koliki je bio rok da država prihvati mirno rješavanje spora. 

- Smatram da imamo velike šanse dobiti. I idemo do kraja, jer, ako tu ne prođe, idemo do Strasbourga.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video