Vijesti / Gospodarstvo

Plin, struja...

RASTU CIJENE ENERGIJE 'Prestat će kada EU bude ugljično neutralna, za 30 do 40 godina'

Građani skuplju energiju već osjete kroz skuplju hranu. I bit će sve teže, upozoravaju stručnjaci.

I dok iz Vlade do sada pokušavaju minozirati problem koji je sve bliže, stručnjaci upozoravaju da poskupljenjima nema kraja idućih desetljeća.

- 96 stanova se grije u ovoj zgradi. Palimo grijanje u šest i gasimo u deset. Cijela zgrada mjesečno potroši 11 100 kubika, ovisno je li zima jača ili blaga - kaže za RTL predstavnik stanara jedne zagrebačke zgrade, Nikola Bunjevac.

To košta oko 34 i pol tisuće kuna. Za ovu bi zgradu taj iznos mogao skočiti mjesečno za dodatnih 7000 kuna od 1. travnja kada je najavljeno poskupljenje.

- To će ugroziti naš standard. Pogotovo u našoj zgradi gdje je veliki broj umirovljenika. A znate kakve su mirovine - dodaje Bunjevac.

Iako građani to još ne vide na svojim računima, cijena struje i plina od jeseni je narasla za dvadesetak posto. A čak duplo skuplja struja ponuđena je Vladi, pa je natječaj uoči Nove godine poništen. Koliko će cijene još narasti, nitko ne zna.

- To je teško reći koliko će poskupjeti jer će opskrbljivači izračunati svoju tarifu kojom će biti van gubitka. Za građane je u krajnjoj liniji svejedno jel' plaćaju skuplji plin ili plaćaju jeftinije plin pa kasnije podmiruju gubitke Gradske plinare Zagreb - objašnjava Igor Dekanić, stručnjak za naftno i plinsko gospodarstvo.

Jer jeftinoj je energiji, kaže, odzvonilo. A sada na vrata kuca inflacija.

- Upravo zbog toga jer je energija nužna. U domaćinstvima, industriji, trgovini, za sve vrste gospodarskih aktivnosti. Zbog toga energija uvijek utječe na inflatorne pritiske - dodaje stručnjak.

Više od petine Hrvata već živi izuzetno teško. Veći će ih računi dodatno osiromašiti.

- To treba presresti s povećanjem plaća i mirovina. Poskupjeli plin i struja izravno će utjecati na poskupljenje svih drugih dobara i usluga. Pa će tako to biti dvostruki udarac na kućne budžete građana - komentirao je Krešimir Sever, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

A građani skuplju energiju već osjete kroz skuplju hranu. I bit će sve teže, upozoravaju stručnjaci.

- Kraj će doći onog časa kada Europska unija i mi zajedno s njom postanemo ugljično neutralni. A to će biti za 30 - 40 godina - rekao je Dekanić.

Francuska je vlada najavila da će ograničiti rast cijena energije na 4 posto. Ostaje vidjeti hoće li i naša Vlada učiniti isto ili će građani ipak morati zavrnuti ventile.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video