Vijesti / Gospodarstvo

cijene energenata

Plenković otkrio kako će ublažiti poskupljenje struje i plina: 'Idemo s tri seta mjera'

Plenković otkrio kako će ublažiti poskupljenje struje i plina: 'Idemo s tri seta mjera'
Igor Soban/Pixsell

'Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP', rekao je premijer.

Andrej Plenković govorio je o setu mjera koje će uvesti kako bi olakšali građanima poskupljenje energenata.

- U srijedu smo na konferenciji govorili o ogromnim izazovima koji su pred nama. Tu smo izložili u sustavnom i detaljno elaboriranom govoru politiku vlade što se tiče energetske politike. Svi zajedno ćemo nastojati ublažiti i spriječiti izgledan rast cijena energenata, tu mislim na rast cijena i struje i plina od travnja - rekao je Plenković.

Naglasio je da će ići s tri seta mjera.

- Ići ćemo s tri seta mjera smjera - povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Smjer kojim će vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koji primaju tu naknadu. I treće - podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti – istaknuo je.

- Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP - rekao je.

- Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno. Tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kad nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard građana – kazao je.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video