Vijesti / Gospodarstvo

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Osnovana TZ 'Sjever Zagorja': Glavni cilj okrupniti ponudu da gosti ostaju na duže razdoblje

Osnovana TZ 'Sjever Zagorja': Glavni cilj okrupniti ponudu da gosti ostaju na duže razdoblje
Varazdinski.hr

Sukladno najavama prije dva tjedna, i potpisivanju sporazuma između šest općina, u subotu 19. veljače osnovana je turistička zajednica 'Sjever Zagorja'. Osnivači su šest općina Cestica, Vinica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec i Petrijanec, a cilj je okrupniti turističku ponudu i snažnije se prezentirati širom Hrvatske i inozemstva.

Na osnivačkoj skupštini su članovi skupštine, a njih prema Zakonu o turističkim zajednicama čine turistički dionici, iznajmljivači, ugostitelji, trgovci, koji izdvajaju za turizam izglasali osnivanje Turističke zajednice 'Sjever Zagorja'.

Dogovoreno je da će svake godine drugi načelnik biti na čelu novog TZ-a, počevši po abecedi, pa je za prvog predsjednika imenovan načelnik Cestice Mirko Korotaj.

Od njega je zapravo i krenula inicijativa za povezivanjem.

- Krenulo je od izrade naših strategija općine i vidjeli da se puno više razvija privatna inicijativa od nas. S obzirom da nemamo dovoljno kapaciteta, odlučili smo se za povezivanje sa šest općine – istaknuo je Korotaj.

- Ovim udruživanjem ćemo dobiti odličan i raznolik sadržaj, čime će gosti moći u našem kraju ostati i sedam dana, pa i više. Vjerujem da će brojni gosti doći na ovo naše područje, ali i da će turistička zajednica osigurati kvalitetnu podršku privatnom sektoru da promoviramo njihovu ponudu – napominje načelnik Korotaj.

Sve to trebalo bi značajno doprinijeti dolasku ljudi iz cijele Hrvatske, ali i šire. Ovih šest općina ostvarilo je u protekloj godini oko šest tisuća noćenja, od čega značajan udio čine stranci, iz Njemačke, Austrije, Nizozemske.

- Glavni adut je čista i lijepa priroda, koju smo uspjeli sačuvati, rijeka Drava, naše brege i doline, kao i odlična domaća hrana. A pogotovo razvoj vinogradarstva, koje je otišlo najdalje i oni se sada mogu mjeriti sa svim ostalim ugostiteljima u Hrvatskoj.

Sve to imalo je značajnu podršku i u Turističkoj zajednici Varaždinske županije.

- Posljednjih godina događaju se lijepe stvari na turističkoj mapi Varaždinske županije. Tako je ovaj tjedan pokrenuta i Turistička zajednica 'Centar svijeta', gdje je turističkoj zajednici pridruženo pet ostalih općina. Danas se pokreće turistička zajednica 'Sjever Zagorja', što je posebna stvar – rekao je Miran Bojanić Morandini.

Sljedeći korak je formalizacija zajednice na nacionalnoj razini, a kreću i prve prijave na natječaje koji su u tijeku.

- Ovo područje je kompatibilno po kulturnim, geografskim, gastronomskim, poljoprivrednim, ali i turističkim kapacitetima i ima izniman turistički potencijal. Potvrdile su to i kuće u odmor koje su počele nicati posljednjih godina, tako da se to i već sad potvrdilo. I dosad se značajno ulagalo u turizam, ali tu sad se to mora i povećati i dodatno komercijalizirati, tu su brojni dvorci, kurije, klijeti, vinogradi, brojne prirodne ljepote – istaknuo je Bojanić Morandini.

Ovime će 80 posto Varaždinske županije biti pokriveno turističkim zajednicama, a osim okrupnjavanja turističke ponude, to je važno i radi prikupljanja financijskih sredstava i prijave na fondove Ministarstva turizma i HTZ-a. To bi naravno trebalo osnažiti i kapacitete turističkih dionika na europskim projektima.

Svoju podršku novoj Zajednici na osnivačkoj skupštini dao je i saborski zastupnik Predrag Štromar.

- Ovaj sjeverni dio Zagorja se intenzivno razvija u turističkom smislu, posebno mi je drago primjerice za dvorac Opeka, koji se obnavlja iako nitko nije vjerovao u to. Imamo puno aktivnih poduzetnika, koji uređuju i pripremaju svoje klijeti, od kojih su mnoge i u funkciji, dolaze gosti, a ovime ćemo i mnogima drugima otvoriti vrata toga. Zajednički će biti puno lakše preskočiti neke administrativne prepreke, ali i imati zajedničku promociju. Ova zajednica se morala dogoditi, čestitam načelniku Korotaju, i svima drugima koji su se na njegovu inicijativu uključili – istaknuo je Štromar.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video