Vijesti / Gospodarstvo

hrvatska narodna banka

HNB o Sberbank: 'Ne trebate podizati novac zbog sankcija, ulozi do 100.000 eura su osigurani'

HNB o Sberbank: 'Ne trebate podizati novac zbog sankcija, ulozi do 100.000 eura su osigurani'
Sanjin Strukic/PIXSELL/Varaždinski.hr

Iz Hrvatske narodne banke poručili su da su banke na području Europske unije osigurane.

U prijepodnevnim satima u Zagrebu, Splitu i Varaždinu stvorili su se redovi ispred poslovnica Sberbank.

Vezana vijest:

sberbanka poslovnica u centru Redovi pred Sberbankom u Varaždinu: Sve više građana diže novac iz ruske banke

Mnogi su došli podići svoj novac iz ruske banke, ponajprije jer su zabrinuti kako će se cijela situacija s ratom u Ukrajini odraziti na njihove stanje u ruskoj banci, pogotovo jer je EU Rusiji nametnula ekonomske i gospodarske sankcije.

Iz Hrvatske narodne banke poručili su da su banke na području Europske unije osigurane, a Telegram je došao do njihovog odgovora.

- Drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji. U okviru sankcija Europske unije zabranjeno je kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji. Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. Nastavno na navedeno, obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska - stoji u odgovoru HNB-a.

Podsjećaju i da postoji sustav osiguranja depozita koji građanima jamči da je njihov novac siguran do iznosa od 100 tisuća eura.

- Sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana su u pravilu do 100.000,00 eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura - navode iz HNB-a.

Dodaju i da je Sberbank Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u RH koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, te da se pažljivo monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti, navodi Telegram.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video