Vijesti / Gospodarstvo

poskupljenja

Od 1. travnja poskupljuje plin, direktor u HERA-i otkrio koliko

Od 1. travnja poskupljuje plin, direktor u HERA-i otkrio koliko
Ilustracija

Još poskupljenja...

Goran Babić, direktor Sektora za naftu i plin pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i), kazao je za HRT da će za 80% kućanstava koja troše plin u okviru javne usluge plin poskupjeti 16%.

- HERA je 7. ožujka donijela odluku o krajnjoj cijeni za razdoblje od 1. travnja ove godine, za narednih 12 mjeseci. Cijena plina je po odluci HERE nekih 77% veća nego do sada, ponajprije zahvaljujući porastu troška nabavne plina - kazao je Babić.

Vlada je uvela mjere kako bi pomogla građanima i smanjila novu cijenu plina. Devetog ožujka donesen je prijedlog izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost, i očekuje se da će od 1. travnja stupiti na snagu.

- Znači, stopa PDV-a na plin će biti smanjena s trenutnih 25 posto na 5 posto, za razdoblje od sljedećih 12 mjeseci. Nakon toga bi trebalo biti 13 posto. Odlukom u subvencioniranju dijela cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo, smanjit će se trošak u iznosu od 10 lipa po kWh, kao i za krajnje kupce kategorije poduzetništvo, u iznosu od 15 lipa po kWh - dodaje Babić.

Cijena plina nakon poskupljenja ovisit će o području na kojem se korisnik nalazi, kao i o opskrbljivaču. Važno je, kaže Babić, čitati ugovore, odredbe i uvjete ugovora, kao i cjenike koje su objavili opskrbljivači koji nude tržišne ugovore.

- Imamo slučajeva da se objavljuje ta komponenta cijene plina koja sadržava i sam trošak nabave plina, ali i neku opskrbnu maržu tog opskrbljivača. Dio koji nije iskazan u ovoj cijeni je dio za naknadu distribucije plina i fiksna naknada za opskrbu. Treba uzeti subvenciju pa iznos cijene plina umanjiti za 10 lipa, i onda tu tarifnu komponentu cijene pomnožiti s nekom svojom godišnjom potrošnjom plina, te na to nadodati fiksnu i distributivnu naknadu kako bi kupac znao godišnji trošak, objašnjava Babić. Svaki kupac koji koristi usluge tržišnog opskrbljivača, može prijeći na javnu uslugu ako želi.

Plin u kućanstvu može se štedjeti na razne načine.

- Smanjenjem razine temperature u grijanoj prostoriji, značajno se pridonosi povećanju energetske učinkovitosti. Također, energetskom obnovom – fasadom, ovojnicom od zgrade, stolarijom. To sve košta, ali dugoročno se isplati - savjetuje Babić.

Babić kaže kako se nada da će plina biti.

- Danas je na globalnoj razini teško prognozirati što će biti općenito, ali Hrvatska je svakako, u odnosu na ostale zemlje u okruženju i u Europskoj Uniji, na vrlo dobrom položaju. Imamo diverzificirane dobavne pravce izvora plina – vlastitu proizvodnju, a i proizvođač INA najavljuje i povećanje proizvodnje iz sjevernog Jadrana i povećanje udjela domaće proizvodnje. Imamo interkonekcije, ulaze iz Slovenije i Mađarske. A tu je i taj važan LNG terminal od 1. siječnja prošle godine - kaže Babić.

Najnovije

Reci što misliš!