Vijesti / Gospodarstvo

što kažuj u ministarstvu?

KAO SUHO ZLATO Suncokretovo ulje već 18 kuna. Prijeti li nam kao u Njemačkoj - 40 kuna?

KAO SUHO ZLATO Suncokretovo ulje već 18 kuna. Prijeti li nam kao u Njemačkoj - 40 kuna?
Ilustracija/PIXSELL

U nekim zemljama može se kupiti samo ograničena količina. Hrvatska je po proizvodnji samodostatna. Ali cijena...

Suncokretovo ulje, jeftino ulje koje je dramatično poskupilo i koje je postalo simbol toga kako rat u Ukrajini utječe na cijeli svijet. Sve već znate, Ukrajina je glavni izvoznik tog ulja, izvoza sada nema. U mnogim zemljama - u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Belgiji - ograničena je količina koju kupci mogu kupiti.

U Njemačkoj boca ulja već sada košta 40 kuna. U Hrvatskoj je prije koštalo 9 kuna, sada već 18. Ali, to ne znači da trebate mahnito kupovati ulje jer, nestašice kod nas neće biti. Samodostatni smo u proizvodnji suncokreta i ulja.

Evo što je za RTL u Ministarstvu poljoprivrede rekao državni tajnik Tugomir Majdak na pitanje trebamo li se, s obzirom na to da sve više zemalja na zapadu Europe uvodi ograničenja u kupnji ulja, i mi bojati takvog scenarija i kakva je općenito situacija kod nas?

"Hrvatski građani ne moraju brinuti zbog trenutne situacije po pitanju ulja na policama, jestivog ulja na policama trgovačkih lanaca, odnosno trgovina, a tako i zaliha u skladištima vezano za našu proizvodnju jestivog ulja", odgovorio je Majdak i objasnio zašto tako misli:

"Možemo reći da smo u ovom dijelu više nego samodostatni, kako u proizvodnji suncokreta i uljane repice gdje ova samodostatnost raste preko 200 posto, ali isto tako u proizvodnji jestivog ulja za naše tržište i za zadovoljenje potreba okolnih zemalja."

Ali koliko još ta cijena može rasti? Dakle vidjeli smo, ima ulja koja su već iznad 20 kuna. Može li cijena ulja ići, primjerice, i do 30 kuna?

"U ovom trenutku teško je odgovoriti na vaše pitanje. Dakle, ne možemo biti u ovom dijelu prognozeri. U nekom dijelu tržišta žitarica cijene se stabiliziraju, kao što je to u slučaju kukuruza, a također i što se tiče samih ostalih žitarica, prije svega pšenice, ima je na tržištu dovoljno. Dakle tu je stabilizacija na neki način učinjena." rekao je za RTL.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video