Vijesti / Gospodarstvo

TURIZAM

KUĆE ZA ODMOR S PRIČOM Predstavljen novi katalog, ponuda se širi i na agroturizam

KUĆE ZA ODMOR S PRIČOM Predstavljen novi katalog, ponuda se širi i na agroturizam
Varazdinski.hr

U četiri godine ponuda je porasla čak sedam puta! Danas varaždinski kraj nudi smještaj u 56 certificiranih reprezentativnih objekata.

Kuće za odmor s pričom, inovativan turistički projekt započet prije nešto više od četiri godine, danas na razini cijele Hrvatske predstavlja gotovo sinonim za kvalitetan privatni smještaj. Projekt se nastavlja i dalje, a danas je u Seketinu - u prekrasnom ambijentu objekta Georgina Sunny Hill House, vlasništvo obitelji Zagorec – predstavljeno drugo izdanje tiskanog kataloga koji goste poziva ne samo na boravak u smještajnim jedinicima koje predstavlja, već i na istraživanje i upoznavanje ljepota varaždinskog kraja.

U 56 objekata 330 ležajeva

O katalogu je govorio direktor županijskog Turističkog ureda Miran Bojanić Morandini, koji je naglasio da je to jedini katalog takve vrste u kontinentalnom dijelu zemlje. Turistička priča ispričana je na tri jezika – engleskom, njemačkom i hrvatskom – te Morandini vjeruje da će, zbog svog sadržaja, biti zanimljiv ne samo turistima, već i Varaždincima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U njemu je svoje mjesto našlo 56 objekata koji su proteklih godina prošli certifikaciju i zadovoljili definirane kriterije. Tih 56 objekata u svojoj ponudi ima 330 ležajeva. Zanimljiv detalj je da ih čak 45 prima kućne ljubimce, a 40 ih ima bazen.

Agroturizam s pričom

Tim objektima sada je pridodano i šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u okviru proširenja temeljne ideje na projekt naziva Agroturizam s pričom.

To su imanja Zlatne gorice u Banjščini, OPG Požgaj u Velikom Bukovcu, OPG Martinčević u Maruševcu, OPG Majerling u Majerju, OPG Jakopović (Kuća magične trave) u Paki i OPG Andreja Petrović u Varaždinu.

Osim toga, u katalogu su popisane sve značajnije vinarije ovoga kraja te sve ono što turistima Varaždinska županija nudi u području kulture, prirode i gastronomije.

U početku samo 16 objekata

Direktor Turističkog ureda podsjetio je na početke ovoga projekta odnosno vrijeme kada je županijska Turistička zajednica odlučila potaknuti vlasnike privatnih objekata u ruralnim dijelovima Varaždinske županije na to da te prostore ponude turističkom tržištu.

- Početkom 2018. godine bilo je samo 16 objekata privatnog smještaja u ruralnom dijelu županije. Danas je registrirano 120 ruralnih kuća sa 662 kreveta. To predstavlja veličinu jednog ozbiljnog hotela, samo što je ovaj raspoređen diljem Županije, što je i njegova prednost – rekao je Bojanić Morandini.

Porast čak sedam puta

Istovremeno je pokrenut i projekt Kuće za odmor s pričom, čiji je cilj bio upravljanje sustavom i podizanje kvalitete ponude. Izrađeni su kriteriji i u četiri godine došlo se do današnje ponude od 56 objekata.

- Prije četiri godine samo 1,5 posto svih noćenja bilo je ostvareno u privatnom smještaju te vrste. Danas je to oko 16,7 posto odnosno 11 posto za Kuće za odmor s pričom. To znači da svaki deveti turist odsjeda u jednom od ovakvih objekata. S time da u njima ne samo da je viša cijena i bolja kvaliteta, nego se u pravilu ostvaruje više noćenja u jednoj smjeni turista – objašnjava direktor Turističkog ureda.

Stranih turista više nego domaćih

Iznio je Morandini i podatak da su lani po prvi puta strani turisti ostvarili više noćenja nego domaći, 54 posto od ukupnoga broja. Najbrojniji su Nijemci, slijede Poljaci, Nizozemci, Belgijanci, Austrijanci...

Projekt Kuće za odmor s pričom, kao i popratnih katalog, pohvalio je i Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije.

- Na vrijeme smo prepoznali trend rasta kontinentalnog turizma. Dok je prije samo nekoliko godina takvog smještaja bilo izrazito malo, danas su oni postali perjanica ruralnog turizma Varaždinske županije. Čestitam svima koji su sudjelovali u izradi kataloga. On pokazuje individualnost i visoku kvalitetu smještajnih kapaciteta, a kad tome dodatno ponudu u području agroturizma te ostalu ponudu, možemo reći da smo postali poželjna destinacija u kontinentalnom turizmu Republike Hrvatske – poručio je Majhen.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video